Pátek, 29. března 2024

Ekologická výroba začíná být IN

Nejen výrobky, které minimálně zatěžují životní prostředí a jsou maximálně recyklovatelné, ale také maximálně ekologická výroba, tedy výroba minimálně zatěžující životní prostředí, začíná být u některých společností realitou a nejen napsanou vizí.
Ekologická výroba začíná být IN

Ekologie, nakládání s odpady a jejich likvidace se prolíná celým Mezinárodním strojírenským veletrhem. Není divu. V době zdražování energií, obchodování s emisními povolenkami a růstu vstupních nákladů na výrobu hledají firmy možnosti jak optimalizovat výrobní procesy a snižovat celkové náklady. Likvidace odpadu je finančně poměrně náročná záležitost a problematika skládek pro veřejnost ožehavá. Proto moderní firmy hledají cesty, jak produkci těchto odpadů minimalizovat. Řešením je využívání moderních technologií, nových strojů a zařízení, které produkují méně odpadu a emisí.

Důkazem jsou úspěšné společnosti, které uvádí na trh výrobky, jež lze z pohledu spotřebitele považovat za ekologické a navíc je jejich prioritou i sama ekologická výroba.

Rodinná firma Jaroslav Cankař a syn - ATMOS, Bělá pod Bezdězem, výrobce ekologických výrobků na spalování dřeva, pelet, uhlí a podobně je toho dokladem. Společnost má ISO 14001, které se týká právě ekologie a hospodárnosti provozu. Produkuje při výrobě asi 16 druhů odpadů - základem jsou recyklovatelné železo, plasty a papír, ale také tzv. nebezpečné odpady.

Výrobní provoz využívá zejména moderní technologie a při vypalování laserem dokonalé odsávání s dokonalým odloučením prachových částic. Instalovány jsou samozřejmě odsavače a čističe vzduchu a k nátěrům se užívají vodou ředitelné barvy. Základem jsou však nové výrobní haly s tepelnou izolací kvůli nízké spotřebě tepelné energie a hlučnosti ve vztahu k okolí.

"Zaměstnanci si naši firmu nevybírají jen kvůli nadprůměrnému platu, ale pochvalují si u nás čistotu a úpravnost pracovního prostředí, na které velmi dbáme. Lidem se v takovém prostředí mnohem lépe pracuje," říká Petr Cankař, technický ředitel společnosti.

Ekologická výroba je pilířem

...říká Radek Kňava, tiskový mluvčí TPCA Kolín...

Jaký je postoj TPCA k ekologické výrobě?

Ochrana životního prostředí je jedním ze tří pilířů naší politiky společenské odpovědnosti. Není důležité pouze vyrábět vozy s nízkými emisemi, což je v poslední době u automobilek moderní. Velmi důležité je také jakým způsobem vyrábíme. Zda minimalizujeme dopady naší výroby na okolní přírodu, snižujeme emise a spotřebu energií. Další důležitá věc je vzdělávání zaměstnanců, např. k důslednému třídění odpadů, který umožní jejich recyklaci.

Na jaké úrovni je v této oblasti TPCA ve srovnání s výrobními závody v ČR a automobilkami v Evropě?

Ve srovnání s českými výrobními závody máme výborné výsledky: velmi nízkou spotřebu energií na vyrobený vůz, konkrétně 764 kWh v roce 2007. Navíc ve srovnání s 823 kWh v předchozím roce se jedná o velmi dobrý výsledek našeho úsilí o snižování energetické zátěže výroby. První příčky zaujímáme i ve srovnání s ostatními automobilkami v Evropě.

Má fakt, že se TPCA snaží být tzv. Zelenou továrnou, nějaký vliv na nábor zaměstnanců a jejich postoj k firmě?

Veřejnost si zatím důležitost ochrany životního prostředí moc neuvědomuje. Mnohem větší zájem zaznamenáváme právě u našich zaměstnanců, kterým se snažíme naše vize související s ochranou přírody komunikovat. Naši zaměstnanci poté ve spoustě případů třídí odpady i doma a vychovávají k tomu i své děti, což je skvělé pro budoucnost ochrany životního prostředí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů