Pátek, 26. dubna 2024

Letošní Den bez aut vrcholí v pondělí

Letošní Den bez aut vrcholí v pondělí

Připojených měst je sice stále hodně, ale k masivnímu zájmu je ještě daleko

Šestnáctý ročník českého Dne bez aut a devátý ročník Evropského dne bez aut končí v pondělí 22. září. Letos se k této akci připojilo podle Ministerstva životního prostředí nejméně 89 měst, v 16 z nich byla jízda v MHD zdarma. Přestože podle počtu měst patříme díky své dlouhé tradici k evropské špičce, stále u nás chybí masivnější zájem lidí a vyšší podpora politiků. Například Amsterdam byl v neděli pro auta téměř celý uzavřený a na ulicích proběhla stovka různých zábavných a sportovních akcí.

„Je dobře, že touto akcí se více propaguje veřejná doprava, cyklistika a chůze, ale stále tu chybí rázná restrikce vůči automobilistům třeba trvalým uzavřením velkých částí měst před auty a jinde zavedením vysokých poplatků za vjezd a parkování,“ myslí si Miroslav Patrik z Dětí Země, který se Dni bez aut věnuje 16 let.

Přinejmenším ve městech je proto nutné trvale nabízet alternativní způsoby dopravy a ekonomickými a právními tlaky postupně vytěsňovat jízdy autem z každodenního života. Ty už prostě nemohou být považovány za „trendy“. Zvláště když ČR svými počty mrtvých a zraněných patří k nejhorším v Evropě. Navíc stále stoupá zamoření ovzduší výfukovými plyny z aut a negativní vlivy skleníkových plynů na klima.

Během pondělí 22. září se zdarma v prostředích MHD mohou lidé svézt v těchto 11 městech a obcích: Brno, Bystřice nad Pernštejnem, Frýdek-Místek, Hodonín, Chrudim, Kadaň, Karlovy Vary, Pelhřimov, Prostějov, Přeštice a Uherský Brod. Loni byla jízda v MHD zdarma dokonce ve 30 městech, letos jen v 16.

První Den bez aut v ČR proběhl 15. 11. 1991 na základě výzvy nizozemské Evropské mládežnické organizace pro les (EYFA). Akce zorganizovalo pět ekologických sdružení v Praze a v Brně. Od roku 1995 mají v ČR hlavní iniciativu Děti Země, které s přípravou pomáhají místním sdružením a občanům. Od roku 2002 evropské akce ke DBA koordinuje v ČR Ministerstvo životního prostředí, které se orientuje na města a obce.

Loni se ke Dni bez aut v ČR přidalo 129 měst a obcí, letos 89. Nejčastější akcí byly loni cyklistické jízdy ve 44 místech, kde bylo zorganizováno 51 jízd s účastí 3.360 cyklistů – letošní výsledky nejsou ještě známé.

Kromě toho Děti Země loni uspořádaly internetovou petiční výzvu „Nechte auto 22. září doma!“. K ní se připojilo 1.669 osob, včetně 17 členů parlamentu a 126 pracovníků a zastupitelů veřejné správy ve 48 městech a obcích. Letos tato výzva organizována nebyla z finančních, časových a kapacitních důvodů.

Další informace o Dni bez aut:

9. ročník Evropského dne bez aut v ČR (2008) = www.env.cz

15. ročník Českého dne bez aut (2007) = www.detizeme.cz

Evropský den bez aut v Amsterdamu 21. září 2008 = http://www.autovrijedag.amsterdam.nl/live/main.asp
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů