Pátek, 29. března 2024

Stomiliardová zakázka na 'ekoškody' se zpozdí

Stomiliardová zakázka na 'ekoškody' se zpozdí
Rekordní státní zakázka, více než stomiliardový tendr na odstranění starých ekologických škod, nabírá zpoždění. Vláda měla její podmínky zveřejnit už začátkem září. "Probíhají jednání s ministerstvem životního prostředí tak, abychom mohli předložit návrh vládě do konce října," řekl však HN ředitel Správy majetku ministerstva financí Tomáš Uvíra.

Důvod odkladu úředníci nevysvětlili. "U nás to rozhodně nevázne, oficiální verzi jsme k připomínkám ještě nedostali," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Tendr bude ostře sledovaný. "Jsme si vědomi při tak obrovské zakázce rizika korupce. Ale půjde o tendr na evropské úrovni, i to bude zárukou průhlednosti," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle informací HN bude mít tendr dvě kola. První zřejmě eliminuje menší firmy, jež by obří zakázku nezvládaly. Ve druhém bude rozhodovat jen cena. "Předpokládáme, že zájem projeví šest až osm firemních konsorcií," říká šéf představenstva firmy Dekonta Tomáš Havlík. Tato tuzemská firma už jedná s významnými mezinárodními hráči, s nimiž do soutěže společně půjde.

Jedním velkým tendrem chce vláda rychleji vyřešit sanaci starých ekologických škod, která nyní probíhá po jednotlivých zakázkách. K nápravě škod se stát zavázal při privatizaci firem. Týká se více než tří set podniků, například Unipetrolu nebo OKD.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů