Pátek, 19. dubna 2024

Naše světla prozáří tmu

Naše světla prozáří tmu
Zdeněk Motyčka, ředitel firmy Mediform, zasvětil svůj volný čas zkoumání jeskynních systémů.

Pojedete-li nádhernou krajinou Moravského krasu po silnici mezi obcemi Ostrov u Macochy a Sloup, můžete si u hotelu Břoušek všimnout čehosi, co betonovým okružím připomíná studnu. Je to ale výzkumná šachta.
Členové Pustožlebské skupiny České speleologické společnosti kopali ve svém volném čase celý rok a další rok věnovali úpravám, než se v hloubce 21 metrů napojili na takzvanou Sloupskou větev Amatérské jeskyně. Ta je nejdelším jeskynním systémem v Česku.

Tajemství krasu
"Díky tomu jsme pro systematický průzkum otevřeli část jeskyně, která byla do té doby přístupná jen málokdy, protože části chodeb jsou zaplavované. Jde o velmi složitý systém," vysvětluje ředitel firmy Mediform Zdeněk Motyčka, jinak též člen Pustožlebské skupiny a prezident České speleologické společnosti.
Na takzvané Sloupské větvi objevili jeskyňáři zatím na tři kilometry nových chodeb a propojili také systém Amatérské jeskyně s jeskyněmi Sloupsko-šošůvskými.
Kras Motyčku svými záhadami a tajemstvími přitahoval už jako kluka: vody objevující se na povrchu daleko od pramenišť, nebo naopak potoky propadající se do temnot. "Většina tajemství Moravského krasu je už odhalena. Ale stejně se sem vracíme stále znovu. Jde o poslední místa v naší zemi, kde můžeme říci: Jsme tu první, naše světla jsou první, která prozáří tmu."
Zdeněk Motyčka své zkušenosti z bádání shrnul v knize "Mezi nebem a podzemím", kterou doprovodil i jedinečnými fotografiemi. "Mám výhodu, že manželka můj koníček chápe, dokonce se začala i potápět. A čtrnáctiletý syn už se mnou do jeskyní chodí také," říká.

Bádání v Mexiku
Za skutečným objevováním se Motyčka vydal už osmkrát do Mexika, na poloostrov Yucatán s obrovskými podzemními systémy zaplavenými vodou. Objevili a probádali na třicet kilometrů zaplavených jeskyní.
Výsledky jejich práce zajímají stavebníky, vodohospodáře, zemědělce, ekology i geology. "Prostě to není samoúčelné bádání. I když dobrodružství objevování je samozřejmě mocným motivem," připouští Zdeněk Motyčka.

AUTOR: Petr Němec

Zdeněk Motyčka
Věk: 39 let
Pozice: ředitel firmy Mediform, speciální zdravotnický materiál
Čím jezdím: Mercedesem GL
Co jsem naposledy četl: stále znovu se vracím ke Karlu Čapkovi
Poslední kulturní zážitek: opera Nabucco, Janáčkovo divadlo
Ideální dovolená: toulání ve slovinských horách s rodinou a přáteli
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů