Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V roce 2000 byl oficialne ustanoven Mezinarodni den ochrany ozonove vrstvy  na 16. zari, jako pripominka okamziku podepsani Montrealskeho protokolu (16. zari 1987).
Signatari Montrealskeho protokolu se zavazali ke kontrole produkce chemickych latek poskozujicich ozonovou vrstvu, k postupnemu omezeni jejich pouzivani a k jejich likvidaci takovym zpusobem, aby nedochazelo k unikum techto plynu do atmosfery. Montrealsky protokol je jednim z mala prikladu nezistne spoluprace mezi zememi rozvinutymi a rozvojovymi a poskytuje mezinarodnimu spolecenstvi vzorovy priklad spolecneho reseni otazek zivotniho prostredi.

Studie McKinsey Global Institute (MGI) odhaduje, že by Unie pomocí investic do technologií zajistila lepší energetickou účinnost hospodářství EU27. Největší možnost snížení energetické náročnosti spatřuje MGI v investicích do obytných domů, úspornějších elektrických spotřebičů a účinnějších systémů vytápění a klimatizace. Studie předpokládá pokles také ve firemním, dopravním sektoru, těžkém průmyslu a v rafinériích. Vylepšení energetické účinnosti v uvedených oblastech by mělo pomoci k redukci emisí skleníkových plynů ve výši kolem 1 miliardy tun do roku 2020. Na národní ani evropské úrovni propagace energetických úspor nemá viditelný úspěch, což podle analýzy způsobují informační bariéry, nedokonalé trhy a nekonzistentní politika. Unie se v této problematice vyslovila za zlepšení této statistiky o 20% do roku 2020. Komise zároveň navrhuje nová pravidla jako součást akčního plánu pro udržitelnou spotřebu a produkci.

Eurokomisaři Michel a Piebals podepsali v etiopském městě Addis Abeba dvou roční smlouvu o financování africké přenosové sítě ve výši 1 miliardy euro, od které si slibují snížení závislosti Evropy na Rusku. Cílem dohody je zvýšit současných 15% z celkového objemu plynu a ropy proudících z Afriky, podpořit velkokapacitní solární elektrárny v Sahaře, zkvalitnit přenosové sítě a využít obnovitelných zdrojů energie. Etiopie, Keňa, Namibie a Senegal by měly z dané smlouvy získat nejvíc. Do roku 2030 plánuje Afrika do vývoje energetického průmyslu investovat kolem 500 miliard eur na pokrytí potřeb obyvatelstva. Hlavním bodem následujících jednání v Nigérii bude otázka budování plynovodů a ropovodů za pomoci evropských firem.

Na webu OPŽP, v elektronickém prostředí pro žadatele BENE-FILL, sekci Dokumenty ke stažení, byl dne 11. 09. 2008 zveřejněn model "Provozní ztráty" pro oblast odpadového hospodářství, včetně manuálu a vzorového příkladu.
Krátké pokyny pro vyplnění "Provozní ztráty" s ohledem na způsob provozování infrastruktury budou zveřejněny tamtéž nejpozději v pondělí 15. 09. 2008.

Imunní vůči cenám ropy, tiché a ekologické jsou elektromobily polské firmy Melex, které na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně vystavuje slovenská společnost Reimann. Vyrábějí se ve třiceti variantách jak pro přepravu lidí, tak nákladu i jako golfové vozíky. Nic pro fanoušky rychlé jízdy, elektromobily Melex jedou nejvíce 36 km/h, ovšem na sto kilometrů spotřebují elektřiny jen za dvě eura. V Česku se využívají hlavně pro vnitropodnikovou dopravu nebo v zoologických zahradách. Ceny jednotlivých modelů v homologovaném provedení se pohybují od 7086 po 10 591 eur.

V rámci běžné obměny vozového parku by měly začít od příštího roku české úřady nakupovat každým rokem 1000 vozů s nízkými emisemi. Navrhuje to pětiletý program obměny vozového parku veřejné správy za "čistá" vozidla, který ve středu předloží vládě ministr životního prostředí Martin Bursík. Plán se týká osobních a lehkých užitkových automobilů. Jeho plán by neměl mít vliv na státní rozpočet.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů