Čtvrtek, 18. dubna 2024

Soutěž Cesty městy zná své vítěze

Soutěž Cesty městy zná své vítěze

Starostové vítězných obcí dnes převzali ceny v soutěži Cesty městy, která je zaměřena na zklidňování dopravy. Soutěž již po sedmé vyhlásila Nadace Partnerství, z letošních jednadvaceti přihlášených projektů zvítězily v kategorii město shodně Hranice a Krásná Lípa, v kategorii obec pak Louňovice. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo ve Šternberku, který minulý rok získal ocenění za zdařilou regeneraci městského centra. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto, oficiální záštitu poskytlo Ministerstvo dopravy – BESIP.

Vítězství v soutěži, a tím i prémii 100 tisíc korun, shodně  získala za svá dopravní řešení města Hranice a Krásná Lípa. V Hranicích přistoupili k rozsáhlé regeneraci historického jádra města. „Rekonstrukce přispěla ke zklidnění dopravy ve městě, zvýšení bezpečnosti a zlepšení estetického dojmu celého prostoru Masarykova náměstí. Ocenili jsme zejména nadstandardní spolupráci s veřejností při plánování projektu a přerozdělení uličního prostoru ve prospěch pěší dopravy,“ uvedl předseda komise Jan Mužík z Ústavu urbanismu Fakulty architektury ČVUT.

Krásná Lípa uspěla s projektem nazvaným Vnitřní komunikační systém centra Českého Švýcarska. Hlavním cílem projektu bylo propojit stávající a nově vznikající volnočasová zařízení na území města, a usnadnit tak cyklistům a chodcům pohyb mimo rušné komunikace.

„První místo v kategorii obec a prémii 20 tisíc korun získala obec Louňovice u Říčan za velmi povedenou úpravu křižovatky ve tvaru Y. Řešení bylo realizováno podle architektonického návrhu a plní zároveň výraznou dopravně zklidňující funkci. Vzniklo tak originální a esteticky přitažlivé veřejné prostranství,“ popsal Radek Patrný z Nadace Partnerství a dodal, že více informací o soutěži je k dispozici na www.nadacepartnerstvi.cz.

Již druhým rokem je generálním partnerem soutěže společnost Škoda Auto. „Přivítali jsme možnost podporovat  projekty a opatření, která minimalizují střety mezi všemi účastníky dopravního provozu a zvyšují bezpečnost dopravy v obcích a městech,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar. Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR a nově také společnosti 3M Česko. Hlavním mediálním partnerem je měsíčník Moderní obec.

kontakt:             Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství

                        tel.: 774 676 139, e-mail: radek.patrny@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů