Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čerpadlo se ztrácí v abstraktním obraze, který na povodňové hladině rozehrála ropná skvrna. Záplavu u texaského pobřežního města High Island způsobil ničivý hurikán Ike, jenž se nad oblastí přehnal koncem minulého týdne. I když mu v cestě stála pětina amerických rafinerií, škody nakonec nedosáhnou stejné výše jako v případě bouře Katrina, jež přišla na 40 miliard dolarů

Výtěžek prosincového koncertu Live Earth v Indii bude věnován na využití sluneční energie pro osvětlení oblastí, jejichž obyvatelé nemají k dispozici elektřinu. Oznámili to v sobotu organizátoři. Koncert, mezi jehož účinkujícími budou například rockový hudebník Jon Bon Jovi a hvězda indického filmového studia Bollywood Amitabh Baččan, se bude konat 7. prosince v Bombaji. Producent Kevin Wall řekl, že o to, aby se letos tato událost konala v Indii, žádal bývalý americký viceprezident Albert Gore, který se angažuje v ekologických tématech a je nositelem Nobelovy ceny za mír. Indický hudební maraton budou vysílat televize ve stovce zemí.

Bydlet v okolí nadjezdu nad železniční tratí v Protivíně není příliš příjemné. Obyvatelům rodinných domků v ulicích Švermově, Jiráskově a Partyzánské vadí hluk projíždějích automobilů. „Jde o silnici první třídy číslo dvacet, kterou spravuje Ředitelství silnic a dálnic. To se také musí postarat o protihlukové opatření,“ vysvětlil vedoucí odboru výstavby, dopravy a životního prostředí městského úřadu Jan Jelínek. Žádost občanů podpořili také protivínští radní.

JIHLAVA - Provozovatel jihlavské skládky Henčov Služby města Jihlavy (SMJ) začal ve své kompostárně s výrobou organického hnojiva. K jeho výrobě využívá zpracování rozložitelných organických látek, jako je tráva, větve nebo dřevní štěpky.
"Hnojivo prochází postupným zpracováním podle předepsaného technologického postupu. Větve jsou štěpkovány, založené komposty pravidelně překopávány. Po dokončení technologického procesu dojde k přesívání hnojiva na sítu tak, aby odběratel mohl hnojivo používat bez nutnosti dalších úprav,“ uvedl mluvčí SMJ Martin Málek. Hnojivo ze skládky je vhodné při údržbě a výsadbě zeleně nebo modelování terénu. Kompostárna na skládce v Henčově chce ročně zpracovat na hnojivo až 5000 tun odpadu.

Brňané, kteří se v centru města snaží třídit odpad, budou mít cestu k barevným kontejnerům o něco kratší. Pod zemí tu totiž vyrostou dvě nové sběrny. „Kontejnery pro tříděný odpad budeme připravovat nedaleko haly Rondo na Křídlovické ulici a na Komenského náměstí. Každé stanoviště bude stát asi osm set tisíc korun,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. To Brňané, kteří se snaží odpad třídit vítají. „Je fajn, že budou pod zemí. V centru by barevné kontejnery na ulici nevypadaly hezky,“ myslí si například Václav Valeš. Barevné kontejnery se pod povrchem Křídlovické ulice objeví na konci tohoto roku. Komenského náměstí se ekologičtějším stane příští rok. Podobné sběrny už jsou třeba na Moravském náměstí nebo na Obilním trhu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů