Pátek, 29. března 2024

Skládka na Libínském Sedle u Prachatic zvýší svou kapacitu

Skládka na Libínském Sedle u Prachatic zvýší svou kapacitu

Na skládce tuhého komunálního odpadu Libínské Sedlo u Prachatic začala výstavba třetí sekce. K jejímu financování poslouží prostředky, které na fond skládky ukládají Město Prachatic a okolní obce. 

Stavební práce podle starosty Prachatic Jana Bauera skončí za devět měsíců. Aby celková kapacita skládky postačovala do roku 2021, poté ale musí následovat její další rozšíření.

"Celková investice první kazety, na kterou by měla navázat druhá kazeta, je 22,5 miliónu korun. Nejen Město Prachatice, ale všechny obce, které jsou sdruženy dohromady, budeme muset řešit druhou kazetu, tam jsou předpokládané náklady okolo 13 miliónů korun. Druhá kazeta byla součástí výběrového řízení a máme 3 roky na to se rozhodnout, kdy a jakými finančními prostředky se bude realizovat," doplnil prachatický starosta Bauer.

Zahájené práce budou po hrubých terénních úpravách na skládce Libínské Sedlo pokračovat odvodněním podloží, výstavbou hráze pro vymezení úložiště, drenážního systému a jímky průsakových vod.

Tyto práce se podle vedoucí prachatického odboru životního prostředí Marie Peřinkové odrazí v ceně: "Teď v projektu řešíme i způsob likvidace výluhových vod, dělá se tam určité opatření, buduje se jímka na tyto výluhové vody. Ta spolkne velkou část stavebních nákladů, proto je první sekce trochu dražší."

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů