Úterý, 23. dubna 2024

Projektované spalovně AVE CZ v Pardubicích chybí sklad odpadů

Projektované spalovně AVE CZ v Pardubicích chybí sklad odpadů

PARDUBICE - Ministerstvo životního prostředí již podruhé vrátilo k přepracování dokumentaci o hodnocení vlivů na životní prostředí pro rekonstrukci spalovny nebezpečných odpadů firmy AVE CZ v pardubické Synthesii. Kromě variant o nižší kapacitě požaduje také zpracovat skladování odpadů s obsahem nebezpečných polychlorovaných bifenylů (PCB) a opatření, jak firma zabrání jejich únikům do životního prostředí.

„Spalovně zjevně chybí dostatečně zajištěný sklad nebezpečných odpadů, a to nejen odpadů s obsahem PCB, ale také těkavých organických látek a zdravotnických odpadů. To byla také jedna z našich hlavních připomínek v procesu posuzování vlivů na životní prostředí, se kterou se bude muset AVE CZ vypořádat,“ konstatoval v návaznosti na vrácení dokumentace EIA vedoucí kampaně programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

AVE CZ se sice v dokumentaci EIA odvolává na souhlas Synthesie s využíváním jejího skladu nebezpečných odpadů, ten však není v uzavřeném prostoru a nezabrání proto únikům nebezpečných PCB do ovzduší z často netěsných obalů. Sklad také není stavěný na skladování zdravotnických odpadů anebo nezabraňuje únikům těkavých organických látek do ovzduší. Ty pak mohou obtěžovat okolí zápachem, ale především je řada z nich například rakovinotvorných anebo reprotoxických.

Podobný problém měla spalovna nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem, která musí sklad nebezpečných odpadů dostavět. „Zdravotnické odpady se například oproti předpokladům provozovatelů nestihnou vždy spálit do 24 hodin a musí být skladovány zvlášť za zvláštních podmínek aby se zabránilo úniku patogenních organismů,“ vysvětlil Petrlík. „Pokud by však provozovatel dodržel své původní slovo, že bude respektovat názor obyvatel a okolních obcí, přestal by o výstavbě spalovny zcela uvažovat,“ dodal Petrlik.

http://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů