Pátek, 19. dubna 2024

Automobilové studie: co přinese budoucnost?

Automobilové studie: co přinese budoucnost?
Jsou nejzajímavější součástí každé výstavy. Koncepty, které naznačují, jak si jednotlivé automobilky představují svou budoucnost. Už za týden se představí prvním návštěvníkům autosalonu v Paříži.

Vystavená auta mohou nosit různý kabát. Od realistické vizáže chystaných modelů až po extrémní kreace, které mají jen otestovat reakce návštěvníků. Právě druhá cesta bývá poučná pro obě strany - někdy se vůz setká s tak jednoznačně negativním hodnocením, že si automobilka podobu sériového vozu raději rozmyslí.

V minulosti se tak stalo například u malého BMW 1, které dorazilo na výstavu v podobě otevřeného kabrioletu. Jeho tvůrce Chris Bangle právě sklízel kritiku za limuzínu řady 7 a i jeho koncept malého BMW s poněkud syrovými tvary zůstal nepochopen. Konkurenční Mercedes pak vloni zabrnkal na všeobecný vkus s technicky pozoruhodným konceptem F600, který měl ukázat budoucí směřování limuzíny řady S. Nové tvary karoserie nazvali její tvůrci z Kalifornie Aqua Dynamic a názorně tak ukázali, že soužití s přírodou má u konzervativních zákazníků Mercedesu své meze.


Renaultovské vlnobití

S vodou se ostatně letos v Paříži zapletl i Renault. Lze odhadnout, že jeho představa o limuzíně budoucnosti Ondelios (onde znamená ve francouzštině vlna) bude patřit k té kontroverzní části výstavy. Ústřední motiv našel své místo ve všech myslitelných detailech vozu: vlnu tak lze vystopovat v předních i zadních světlech konceptu, dveřích nebo litinových ráfcích, zatímco chromovaná maska renaultu vypadá jako tlama ryby.

Ekologické poselství je však těžko přehlédnutelné - hranatě působící karoserie má velmi nízký odpor vzduchu (cx = 0,29) a díky přídavnému elektromotoru s výkonem 20 kW spotřebuje dvoulitrový turbodiesel v průměru jen 4,5 litru nafty na sto kilometrů. To vše u auta s pohonem všech kol a celkovým výkonem obou motorů 350 koní.

Automobilky svými koncepty dávají najevo, že budoucnost je zcela jistě ekologická, ne však nezbytně nudná. Peugeot proto chystá do Paříže studii sportovního kupé RC, jehož splývavá karoserie uveze překvapivě čtyři cestující a celkový výkon hybridního pohonu je 313 koní. Samozřejmostí jsou nízké emise, pouhých 109 gramů CO2 na kilometr jízdy.

Hybridní ústrojí má i druhý koncept od Peugeotu s názvem Prologue, tentokrát s výkonem 200 koní. Na rozdíl od studie RC má však prologue velmi blízko k sériové výrobě: kompaktní SUV s číslicí 3008 chystá automobilka do výroby už příští rok.


Mini do terénu

Někde na půl cesty mezi studií a realitou se ocitá studie Crossover Concept značky Mini. Vůz má základy vozu do lehkého terénu, který automobilka chystá do výroby v roce 2010, jeho sériová podoba se však pravděpodobně ještě změní. Crossover vychází z modelu Clubman, má však pět dveří, které se u prototypu otevírají takřka všemi směry.

V místech, kde má sériový mini tachometr s rozměry středně velké pizzy, kraluje u prototypu zařízení s názvem Mini Center Globe - ve skutečnosti koule, do které laser promítá obraz naší planety. Na principu známého už dnes s head-up displeje dokáže kromě zeměkoule zobrazit v různých hloubkách a světelné intenzitě i další informace související s provozem auta a nahrazuje tak konvenční obrazovku. Center Globe se ovládá buď přímým dotykem, nebo dvěma ovladači: jeden je určen řidiči, druhý spolujezdci.

Jak by mohl vypadat budoucí model C4, jehož obměna by měla přijít už v roce 2010, ukazuje Citro¨en na studii Hypnos. Prototyp je podle automobilky mixem mezi limuzínou, velkoprostorovým autem a SUV. Pohání jej stejný hybridní motor, jaký má pod kapotou Peugeot Prologue. Francouzský koncern tak dává najevo, že čas hybridních modelů se i v Evropě nezadržitelně blíží.


Insight v novém

Zatímco starý kontinent se na hybridy teprve chystá, japonská Honda přiveze do Paříže studii už druhé generace. Skutečného hybridního průkopníka, model Insight. Původně dvoumístný vůz, pro který automobilka v roce 1999 sháněla ekologicky smýšlející Američany, se promění v pětidveřový rodinný automobil, jehož kufr už nebudou převážně vyplňovat baterie. Namísto toho najdou nenápadné místo v duté podlaze. Konkurent Toyoty Prius má v sériové podobě vyjet k zákazníkům už příští rok.

Sympatický vývoj designu bude v Paříži k vidění u americké značky Chevrolet. Studie Orlando ukazuje prototyp sedmimístného rodinného vanu, tentokrát s přívlastkem sportovní. Vůz, kterému dominují LED diody místo klasických žárovek, má typicky obrovitou masku a také relativně malou zasklenou plochu. Nízkou spotřebu má chevroletu zajistit nový dvoulitrový turbodiesel s výkonem 150 koní. Kompaktní van, vycházející z prototypu Orlando, chystá automobilka do výroby už příští rok.

Ve stejnou dobu sjede z výrobních pásů i nová třída Mercedesu E. Na její podobu připravuje automobilka potenciální zákazníky studií Fascination - mají si především zvyknout na skutečnost, že hlavní světlomety E-třídy už nebudou elipsovité, ale svým tvarem budou mít daleko blíže k čtverci. Fascination však zároveň naznačuje, že obří čtyřdveřové kupé CLS může ve výrobním programu Mercedesu získat sourozence v podobě kombíku.

Je příznačné, že i pod kapotou luxusního mercedesu našel místo úsporný motor, nově vyvinutý čtyřválcový turbodiesel s objemem 2,2 litru a výkonem 204 koní. Jeho emisní čistotu zajišťuje vstřikování močovinové příměsi AdBlue. I když nemá elektrického pomocníka, vystačí si v průměru se 7,2 litru nafty na sto kilometrů jízdy. n

AUTOR: JAKUB STEHLÍK

Informace

Autosalon v Paříži oficiálně zahajuje 1. října, první tři dny jsou však určeny výhradně novinářům. Pro širokou veřejnost je výstava otevřena od 4. října, posledním výstavním dnem je 19. říjen. Cena jednodenní vstupenky pro dospělé je 12 eur, děti od 10 do 18 let platí 6 eur, pro děti mladší deseti let je vstup zdarma. Bližší informace s podrobnými plánky výstavních hal, parkovišť pro návštěvníky nebo zvýhodněnými leteckými spoji najdete v angličtině nebo francouzštině na adrese www.mondialautomobile.com.
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů