Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní požáry státní hranice neuznávají

Přírodní požáry státní hranice neuznávají

BŘECLAV: Likvidace rozsáhlého požáru lesa v příhraničním pásmu Rakouska s nutností evakuace zařízení pro zajištění cizinců byla ve středu námětem taktického cvičení s mezinárodní účastí, které se uskutečnilo v lokalitě Boří les v Břeclavi-Poštorné.

Cílem cvičení, které pořádal Jihomoravský kraj se složkami integrovaného záchranného systému a vybranými orgány krizového řízení, bylo procvičit činnost požárních jednotek při hašení požáru v zalesněných lokalitách, koordinaci zásahu a spolupráce s jednotkami hasičů z okresu Mistelbach v Dolním Rakousku a zvládnutí jazykové bariéry mezi zasahujícími hasiči a policií. Cvičení také prověřilo koordinaci záchranářských činností s ohledem na ohrožení zařízení pro zajištění cizinců.

Při likvidaci fingovaného požáru bylo nasazeno 16 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, z toho 13 jednotek z ČR a 3 jednotky z Rakouska. Na pomoc zraněným vyjelo osm osádek vozidel zdravotnické záchranné služby a Červeného kříže z ČR a Rakouska, fiktivně zasahoval i vrtulník letecké záchranné služby. Lidem postiženým požárem poskytli psychosociální a humanitární pomoc zástupci nestátních a neziskových organizací. Spolu s figuranty zraněných a evakuovaných osob bylo do cvičení zapojeno přes 220 lidí.

Organizátoři cvičení se při závěrečném vyhodnocení shodli, že cvičení významně přispělo nejen ke spolupráci českých a rakouských hasičů i záchranářů, ale také k odstraňování jazykových bariér. Představitelé orgánů krizového řízení z dolnorakouského okresu Mistelbach ocenili velmi dobrou přípravu a organizaci cvičení. Uvedli, že všechny modelové situace vycházely z reálných rizik ohrožení příhraničního území.


Zdroj: HZS Jihomoravského kraje Autor: Jaroslav Haid

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů