Čtvrtek, 18. dubna 2024

Infračervené topné panely - stanou se hitem?

Konvekční vytápění versus technická novinka, kterou jsou infračervené sálavé panely.
Infračervené topné panely - stanou se hitem?

Jak obstojí v součnasnosti nejpoužívanější systémy proti infratopení? 

Infračervené topné panely
neboli infratopení , jsou čím dál více předmětem zájmu široké veřejnosti. Ať již pro jednoduchost jejich osazení, či pozitivní vliv na lidský organizmus, tak v první řadě pro ekonomiku jejich provozu. Vzhledem k tomu, že infračervené topné panely z 80% ohřívají pevné materiály, tedy stěny,  podlahu, stropy a nábytek a pouze 20% infravlnění se využívá k ohřívání vzduchu. Výsledným, a vysoce pozitivním výsledkem je několikanásobně nižší potřebný příkon pro infračervené topné panely, než pro jiné zdroje tepla konvekčního při vytápění prostoru o stejné velikosti. Tím infračervené topné panely podstatně snížují náklady na energie při dosažení stejné tepelné pohody v interiéru.
Topení, ať již použijete infračervené topné panely nebo jinou alternativu vytápění , je vzhledem k vysokému zatěžování našich peněženek jistě tématem, které si zaslouží naši vysokou pozornost při jeho výběru.

Konvekční vytápění
začne, dle našeho názoru, postupně uvolňovat místo pro infračervené topné panely, a to nejen z hlediska ekonomiky provozu, ale také proto, že se stále klade větší důraz na co možná nejdokonalejší využití interiéru a běžné radiátory konvekčního vytápění nám vždy budou pod oknem překážet a budou bránit umístění např. sedací soupravy, dlouhých estetických záclon a závěsů,či nízké komody. Někteří jistě budete namítat, že např. sedací soupravu, či záclony je možno umístit pře takovýto radiátor. To je samozřejmě pravda, ale co ekonomika provozu? My přece potřebujeme co nejlepší šíření tepla do místnosti. Tak proč mít největší teplo mezi oknem a záclonou?

Infračervené topné panely jsou ideální k umístění na strop místnosti a tím zajistíme nejrovnoměrnější šíření tepla. A navíc: teplota u stropu bude max. o 3ºC vyšší než u podlahy.

Samozřejmě i infračervené topné panely mají své výhody a nevýhody.

Více o infratopení...

Infratopení
Co je to Infratopení

Jak funguje infratopení
Infratopení, aneb slunce hřeje také tak
Vytápění interiérů a infratopení
Nevýhody infratopení

Články o infratopení

Jak ušetřit za topení?
Princip infračerveného vytápění

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů