Úterý, 23. dubna 2024

Zelený sen výrobců je stále živější

Zelený sen výrobců je stále živější
Zatímco až dosud byl vývoj ICT ve znamení boje o technické parametry, u nastupující nové generace se dere do popředí ekologie.

Zelený počítač - Green PC - představila jako jedna z prvních firma Fujitsu-Siemens Computer (resp. její počítač Scaleo byl první, který toto označení získal). Na letošním veletrhu CeBIT prezentovala společnost další novinku tohoto zaměření - první monitor na světě s nulovou spotřebou. "Z odpovědí top manažerů, kteří se na konci loňského roku zúčastnili průzkumu společnosti FSC, je zřejmé, že si uvědomují, že ekologické chování firem se stává klíčovou součástí celkové společenské odpovědnosti firem. ICT jsou ale zatím vnímány jako něco automaticky ekologického. Jistě, je lepší poslat e-mail než poslat dopis nebo dokonce podřízeného osobně. Ale ještě lepší je ušetřit na deseti milionech e-mailů tunu oxidu uhličitého. Většina manažerů netuší, že to jde," konstatuje Tomáš Rutrle, šéf české pobočky FSC na stránkách projektu "EkoBlogoSféra" v sekci věnované vztahu ekologie a informačních technologií, kterou společnost otevřela na svém webu http://blog.fujitsu-siemens.cz.

Až do domácností a firmiček

Stranou úsilí nezůstávají ani dodavatelé komponent, zejména výrobci procesorů se snaží vyvíjet výkonné, ale úsporné procesory s nízkou spotřebou energie. Trendem je jednak snižovat celkový příkon procesorů, jednak "vypínat" či "uspávat" funkce, které počítač aktuálně nepotřebuje, a snažit se tak dosáhnout minimální spotřeby zařízení, jež potom běží na plný výkon pouze v situacích, kdy to práce s určitou aplikací skutečně vyžaduje. Příkladem takovýchto nízkoenergetických čipů jsou třeba procesory nové generace Atom firmy Intel určené speciálně pro malá přenosná zařízení, kde snížená spotřeba energie pomáhá delšímu provozu na baterie, což se na cestách cení, ale pro své příznivé parametry se tyto čipy začaly objevovat i v běžných desktopových PC. I nejvýkonnější procesory, jako například čtyřjádrový Phenom od AMD, už mají díky uplatnění nových technologií a konstrukčních triků příkon jako obyčejná žárovka - 65 W.

A počítači samozřejmě ekoúsilí IT firem nekončí. Další na řadě je přenosová infrastruktura, jak naznačuje aktivita společnosti D-Link, která do světa přivedla jako první výrobce síťového vybavení "zelený" Ethernet. Unikátní řada ekologických, energeticky úsporných stolních přepínačů Green Ethernet je určena pro uživatele v domácnosti a malé firmy, jimž může podle výrobce přinést úsporu až 44 % energie ve srovnání s typickou spotřebou gigabitového přepínače s pěti porty. Podstatné je, že nižší spotřeba energie nejde na úkor provozního výkonu nebo funkčnosti.

Úspory jsou víc než viditelné

@00_textBEZ:Přepínače D-Link řady Green Ethernet zjišťují, zda nejsou vypnuty k nim připojené počítače. Na základě toho dokážou nastavit příslušný port do pohotovostního režimu, čímž se na přepínači ušetří podstatná část celkové spotřeby energie. Průzkum firmy D-Link ukázal, že zatímco většina stolních přepínačů používá maximální výkon, jaký je potřebný pro přenos dat kabelem délky až sto metrů, průměrná domácnost používá síťové kabely dlouhé jen pět až deset metrů. Řešení D-Link Green Ethernet má proto unikátní funkci, která umí zjistit délku kabelů a podle ní nastavit potřebný výkon pro přenos dat. Výrobce plánuje integrovat funkce Green Ethernet i do řiditelných přepínačů, zejména řady xStack.

Dalším pozoruhodným projektem firmy, který obsahuje technologii Green Ethernet, jsou první ekologické Wi-Fi sítě. Ekologické Wi-Fi směrovače D-Link dosahují optimálních úspor energie při využití časového rozvrhu Wi-Ffi provozu, který umožňuje uživateli nastavit dny a časové intervaly zapnutí/vypnutí. Za nejpříznivějších podmínek, kdy nejsou aktivní žádné kabelové linky a Wi-Fi provoz je vypnutý, mohou uživatelé dosáhnout 30 až 40% úspory energie ve srovnání s běžnými směrovači D-Link bez Green technologie.

AUTOR: Josef Vališka

šéfredaktor měsíčníku Technik
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů