Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci zkoumají průlomovou technologii pro čištění odpadních vod

Vědci zkoumají průlomovou technologii pro čištění odpadních vod

Liberec - Průlomovou biotechnologii pro čištění odpadních vod pomocí „lentilek“ s mikroorganismy ověřují vědci na Technické univerzitě v Liberci.

Firma LentiKat's pro tyto účely zapůjčila liberecké univerzitě moderní bioreaktor (na obrázku). „Budem ověřovat možnosti této technologie na různé typy odpadních vod. Jedná se o technologii, která je patentově chráněna v 21 zemích celého světa,“ uvedl Jiří Maryška, vedoucí výzkumného centra pro pokročilé sanační technologie a procesy.
„Nyní mimo jiné ověřujeme možnost odstranění dusíkatého znečištění z odpadních vod Lučebních závodů Draslovka, a.s., Kolín,“ dodal Jiří Maryška.

Základem Biotechnologie lentikats, kterou zkoumají liberečtí vědci, je myšlenka, že libovolné bakterie jsou imobilizované do matrice z polyvinylalkoholu, a to ve formě „lentilek“. Tyto lentilky, tvarově připomínající kontaktní čočky, se potom dají využít pro různé procesy čištění odpadních vod.

Liberečtí vědci teď mají za úkol ověřit praktickou využitelnost této technologie a hledat ideální podmínky pro její další možné využití. Mikroorganismy využívané pro odstraňování dusíku při čištění odpadních vod rostou velmi pomalu a v klasickém aktivovaném kalu se nacházejí jen ve velmi malé koncentraci. To způsobuje vážné problémy zejména v zimě, kdy se při udržování pomalu rostoucích bakterií musí například zvyšovat doba zdržení aktivovaného kalu v systému.

Výhodou ověřované Biotechnologie lentikats je podle člena libereckého řešitelského týmu Tomáše Lederera právě možnost udržení pomalu rostoucích mikroorganismů v systému (v lentilkách) ve vysoké koncentraci. Díky tomu odpadá přítomnost aktivovaného kalu. Vzhledem ke skutečnosti, že tento kal by také bylo nutné vypěstovat a „krmit“, je výhodou využití Biotechnologie lentikats také úspora provozních prostředků.

„Kromě předpokládané dlouhé životnosti lentilek jako biokatalyzátorů je výhodou této technologie také možnost imobilizace obecně jakékoliv bakterie. Nezanedbatelné jsou jistě také výrazné úspory provozních nákladů, a to díky podstatně nižší produkci přebytečného kalu a snadné kontrole procesu,“ poznamenal Tomáš Lederer.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů