Pátek, 29. března 2024

Ministři mohou hlasovat ve prospěch alejí, další stromy jsou však stále ohroženy

Ministři mohou hlasovat ve prospěch alejí, další stromy jsou však stále ohroženy

PRAHA – Ministři na dnešním zasedání vlády rozhodují o zpřísnění pravidel pro kácení stromů podél cest. Ačkoliv bod měl být na programu jednání kabinetu minulý týden, byl odložen. Dojde-li k souhlasu, vláda pošle do parlamentu návrh novely zákona (1), který ukončí privilegium silničářů kácet stromořadí bez povolení. Napříště budou muset žádat obecní úřady jako všichni ostatní. „Změna zákona může zachránit tradiční aleje, vysazované od dob Marie Terezie. Stromy rostoucí na březích řek, ve městech a obcích jsou však stále ohroženy. Novela zákona mohla být progresivnější,“ říká Petra Humlíčková z legislativního centra Zeleného kruhu.

 

„Až přijde novela zákona do Parlamentu, budeme žádat poslance o její vylepšení. Zákon by měl lépe chránit veškerou zeleň, ne jen silniční aleje. Zbytečné kácení zdravých stromů je v posledních letech vážným problémem, který přispívá k nevyhovujícím stavu životního prostředí ve většině regionů České republiky,“ dodala Kateřina Ptáčková, ředitelka asociace ekologických organizací Zelený kruh.

 

Podle současné právní úpravy mohou správci silnic kácet stromy bez povolení, jen po dohodě se silničním správním úřadem. To je výjimka oproti ostatním žadatelům, kteří musejí žádat obecní úřady o vydání písemného povolení. Přede dvěma lety tak zmizela řada významných alejí  zejména na Vysočině, ale i v jiných krajích. Silničáři neměli kvůli mírné zimě práci s odhrnováním sněhu a začali plošně mýtit stromy.

 

„Pokud bude novela zákona dostatečně rychle schválena, problém kácení alejí by to mělo vyřešit,“ vysvětluje právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Lukáš Matějka. „Standardního správního řízení se účastní řada subjektů včetně občanských sdružení, musí být zpracován dendrologický posudek a uložena náhradní výsadba. Možnost, že dojde ke kácení zdravých stromů, je tak omezena,“ říká Matějka. Podle něj se ve správním řízení vyjasní také to, nakolik jsou stromy hrozbou pro bezpečnost silničního provozu. „Je to častým argumentem silničářů, ve většině případů ale stromy naopak bezpečnost silnice spíše zvyšují,“ doplnil právník.

 

Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika eviduje každoročně desítky případů zbytečného kácení zdravých stromů. Stížnostmi na likvidaci zeleně je doslova zavalena i Česká inspekce životního prostředí. „Právní ochrana dřevin není ideální. V roce 1992 (3) zákonodárci zjevně nepočítali s tím, jak velkému tlaku budou vystaveny zelené plochy ve městech, ani s trendem odstraňování starých stromů jednoduše proto, že jsou staré,“ říká Martin Skalský z Arniky. „Až přijde vládní novela zákona do parlamentu, navrhneme poslancům zavedení povinných nezávislých posudků, převod agendy z malých obcí na pověřené obecní úřady a další změny paragrafů ve prospěch stromů,“ uvedl Skalský.

 

Přílohy:

1) Podrobnější informace obsahuje tisková zpráva Arniky ze 4. září, kdy novelu zákona projednávala Legislativní rada vlády: www.cepo.arnika.org
2) Stránky Arniky o ochraně stromů:
stromy.arnika.org
3) Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny www.cepo.arnika.org

 

Společná tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika a Zeleného kruhu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů