Pátek, 29. března 2024

Kampaň Dny zdraví zapojuje do hry všechny generace

Kampaň Dny zdraví zapojuje do hry všechny generace

Během října bude v České republice již po čtrnácté probíhat kampaň Dny zdraví, ke které se opět přihlásila řada členů Národní sítě Zdravých měst (NSZM). Kampaň se zaměřuje na zdraví obyvatel v nejširším slova smyslu. Obyvatelé mohou využít nabídky poradenství a bezplatných vyšetření, vyslechnout přednášky na nejrůznější zdravotní témata nebo se aktivně zapojit do některé z mnoha sportovních aktivit pořádaných během kampaně. Dny zdraví nabízejí zdravotní osvětu i sportovní vyžití pro všechny, od nejmenších dětí až po seniory.

Kampaň Dny zdraví, jejíž hlavní aktivity se konají v termínu 4.–17. října, je vůbec nejrozsáhlejší celonárodní akcí na podporu zdravého životního stylu. Občané mají možnost získat řadu informací o tom, jak pečovat o své zdraví, předcházet zdravotním potížím a uchovávat si fyzickou i duševní pohodu. Zajímavou formou se lidé dozvědí více o tématech, jako je zdraví nejmenších dětí, správná výživa a diety, prevence závislostí, duševní zdraví nebo zdravé stárnutí. Konají se sportovní turnaje, běhy a pochody pro zdraví nebo specializovaná cvičení. Tématickou různorodost Dnů zdraví umožňuje široké zapojení odborných partnerů, jako jsou Zdravotní ústavy, zdravotní pojišťovny, zdravotnická zařízení, Český Červený kříž nebo organizace pracující se zdravotně postiženými a seniory. Zdravá města i letos podporují mezinárodní aktivity, jako je Pochod všech generací. Na populární Běh Terryho Foxe navázala nově putovní akce na podporu výzkumu léčby rakoviny s názvem „Běh naděje“.

Letos se do kampaně zapojilo prozatím 30 měst, obcí a regionů – členů NSZM, další se jistě přidají. Zajímavou novinkou letošního roku je prezentace podpůrných zdravotních aktivit Zdravé firmy Škoda Auto a.s. ve Zdravém městě Mladá Boleslav. Zdravý mikroregion Drahanská vrchovina podporuje akce a aktivity se zdravotní tématikou ve svých členských obcích, stejně jako Zdravý kraj Vysočina, kde se ke kampani přihlásilo již 18 měst a obcí.

Ke kampani Dny zdraví se letos doposud přihlásila tyto města, obce a regiony: Kraj Vysočina, Mikroregion Drahanská vrchovina, Blansko, Bolatice, Brno, Frýdek-Místek, Chrudim, Hodonín, Jihlava, Jilemnice, Karlovy Vary, Kopřivnice, Letovice, Litoměřice, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Orlová, Praha – Libuš a Písnice, Přeštice, Příbram, Prostějov, Říčany, Strakonice, Telč, Třebíč, Třeboň, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Velké Meziříčí, Vsetín.

Bližší informace o jednotlivých zapojených městech, obcích a regionech a jejich konkrétních akcích naleznete níže. Všechny aktuální informace o programech zúčastněných měst, obcí a regionů najdete na internetové adrese: www.nszm.cz.

STŘÍPKY Z AKCÍ V RÁMCI DNŮ ZDRAVÍ 2008

Co se chystá:

o         Brno: Ekologický institut Veronica pořádá 3.–4. 10. na Zelném trhu Jarmark, kde budou k dostání bioprodukty a zdravé čerstvé biopotraviny.

o         Chrudim: Akce „Pochod všech generací aneb společně to dokážeme“ odstartuje 4. 10. z prostranství před krytým bazénem, kde bude v rámci doprovodného programu připravena mj. také ochutnávka zdravých pokrmů.

o         Moravská Třebová: Na hřišti II. ZŠ se 4. 10. uskuteční atletické závody v rámci 28. ročníku Memoriálu J. Vojířové.

o         Praha – Libuš a Písnice: Před Klubem Junior odstartuje 4. 10. „Libušsko-písnický duatlon dětí a mládeže 2008“, sestávající z jízdy na kole a běhu.

o         Vsetín: „Den zdraví a pohybu“ se uskuteční 4. 10. a zahrnuje také běžecký happening s názvem „Valachia Run“, který nabízí několik tras pro všechny věkové kategorie.

o         Mladá Boleslav: Ve vestibulu budovy Magistrátu bude ve dnech 6.-10. 10. k vidění výstava o podpůrných zdravotních programech Zdravé firmy Škoda Auto a. s.

o         Třebíč: V rámci „Dne zdraví s VZP“ 6. 10. budou moci občané absolvovat mj. vyšetření hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi nebo měření krevního tlaku.

o         Bolatice: 7. 10. ve 14:30 odstartuje od Kulturního domu Bolatice Pochod za zdravím naučnou stezkou v Chuchelenském lese.

o         Hodonín: V pečovatelské službě Homedica proběhne 7. 10. Den otevřených dveří pro seniory, zdravotně postižené a širokou veřejnost.

o         Blansko: V Městském Klubu proběhne 9. 10. „Jarmark zdraví“, kde budou organizace i jednotlivci prezentovat svoje aktivity na téma rozvoj zdraví.

o         Třeboň: V sobotu 11. 10. bude v tělocvičně gymnázia uspořádán „Cvičební maratón“, v učebnách gymnázia budou připraveny zajímavé přednášky související s tématem zdraví a zdravého způsobu života.

o         Přeštice: V Komunitním centru Přeštice se 13. 10. uskuteční přednáška Miroslavy Kuntzmannové o zdravém vaření v domácnosti, spojená s ochutnávkou zdravých jídel.

o         Příbram: V místním pracovišti Zdravotního ústavu bude v termínu 13.–17. 10. možné zdarma využít poradenských služeb ke správné výživě nebo k očkování a cestovní medicíně.

o         Litoměřice: V zařízení Chráněného bydlení pro seniory proběhne 14. 10. beseda s názvem „Zdravý životní styl ve stáří“, organizovaná Českým Červeným křížem.

o         Strakonice: Oblastní Charita Strakonice pořádá 14. 10. pro seniory v Domě klidného stáří sv. Anny v Sousedovicích „Sportovní hry v sedě“.

o         Jihlava: Na Masarykově náměstí a na radnici bude 17. 10. probíhat pestrý program v rámce „Dne zdraví s VZP“, zahrnující mj. zdravotně-výchovnou soutěž pro studenty středních škol.

o         Mikroregion Drahanská vrchovina: Občanské sdružení Barvínek připravilo na 18. 10. „Mikroregionální vycházku do Rakoveckého údolí s ukázkou zdravé výživy“.

o         Letovice: V rámci „Dne zdraví v Letovicích“ se 23. 10. uskuteční také přednáška internisty a diabetologa na téma „Cukrovka – epidemie 21. století“.

o         Karlovy Vary: Občanské sdružení Světlo uspořádá 24. 10. v K-centru besedu o primární prevenci drogových závislostí.

o         Frýdek-Místek: Probíhá kurz snižování hmotnosti a správného stravování, obyvatelé se zapojují do soutěže „Přijmi a vydej“, pro kuřáky je určena soutěž „Přestaň a vyhraj“. Dny zdraví proběhnou v termínu 5.–6. 11.

  • Telč: Obyvatelům města budou 13. 11. k dispozici poradenské služby v oblasti zdravé výživy, zdravého životního stylu, pohybu či odvykání kouření.

 

Proběhlé akce:

o         Jilemnice: V podloubí budovy radnice byl 18. 9. pro zájemce připraven biofotonický skener, který měří antioxidační ochranu organismu.

o         Kopřivnice: Na školním hřišti ZŠ Emila Zátopka proběhly 11. 9. turnaje ve streetballu pod heslem „A co trochu pohybu?“.

o         Orlová: V krytém bazénu Doubravan v Orlové-Lutyni proběhla 1. 10. „Plavecká soutěž měst“ pro celé rodiny na 100 m volným způsobem.

o         Prostějov: „Jarní dny zdraví“ proběhly v květnu letošního roku a byly zaměřeny zejména na problematiku zdravé výživy.

o         Uherské Hradiště: Součástí Dne zdraví, konaného 20. 9. ve velkém sále Klubu kultury, byl také preventivní onkologický program.

o         Ústí nad Labem: Fokus Ústí nad Labem uspořádal v termínu 18.-29. 9. už 17. ročník akce „Týden pro duševní zdraví“, zahrnující také řadu filmových projekcí na téma duševního zdraví.

  • Velké Meziříčí: Ve velkém sále Jupiter klubu proběhly 23. 9. prezentace organizací a firem k tématům „zdraví lidé“, „zdravé potraviny“ a „zdravý životní styl“.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů