Úterý, 23. dubna 2024

Na Tachovsku opět hoří skládka, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

Na Tachovsku opět hoří skládka, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

Skládka komunálního odpadu u Černošína na Tachovsku je opět v plamenech. Vzplála v noci na sobotu, a to podruhé během jediného týdne. U rozsáhlého požáru zasahuje 13 hasičských jednotek. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu.

4. 10. 2008 10:12 - ČERNOŠÍN

Zásah je náročný na počet lidí, dodávky vody i nasazení těžké techniky, řekl řídicí důstojník krajských hasičů Robert Kučera.

"Zajišťujeme kyvadlovou dopravu vody z koupaliště pomocí dobrovolníků s cisternami. Hoří ve spodních vrstvách skládky a dostat se k nim je problém," uvedl. Specialisté na místě dosud žádné nebezpečné zplodiny nezjistili, dodal.

Provozovatelé skládky dodali těžkou techniku, která tuny odpadů rozhrnuje. Podle nich ke škodám nedošlo. Náklady na zásah vzhledem k počtu hasičů i použité techniky ale nebudou malé.

Před týdnem bojovali na téže skládce s požárem dva dny

Na stejné skládce naposledy hořelo před týdnem. Příčinou požáru tehdy bylo zahoření odpadu. S plameny hasiči bojovali přes dva dny. Oheň se rozhořel v neděli odpoledne, situaci komplikoval vítr, který plameny šířil dál do okolí.

Skládku vlastní svazek 31 členských obcí Černošín, areál otevřený v roce 1995 provozuje jeho firma Ekodepon. Ročně se na skládku uloží 25 000 až 30 000 tun odpadů.

Na konci srpna v areálu vzniklo nové centrum za více než dva milióny korun, které ukazuje, jak v praxi funguje odpadové hospodářství. Součástí je školicí a instruktážní středisko enviromentální výchovy a naučná stezka odpadů. Podle jednatele společnosti Ekodepon Petra Strankmüllera skládka s kapacitou 825 000 m3 je nyní využitá zhruba z jedné třetiny.f

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů