Čtvrtek, 28. března 2024

Obnovitelné zdroje energie pomáhají lidem i přírodě

Záchranná stanice pro zraněná zvířata v Jaroměři chce být energeticky soběstačná
Obnovitelné zdroje energie pomáhají lidem i přírodě

Velký mrazák na potravu a elektrický ohradník zabraňující útěku zvířat, obojí poháněné solární energií z fotovoltaických panelů, jsou příspěvkem Fondu Zelené energie Skupiny ČEZ k fungování záchranné stanice pro zraněná zvířata ve východočeské Jaroměři. Z jeho grantu totiž mohla základní organizace Českého svazu ochránců přírody Jaro tato užitečná zařízení pořídit. Mrazák na potravu i ohradník slouží péči o desítky zraněných poštolek, krkavců, sov a dalších zvířat, která byla zraněna při srážce s neochráněným elektrickým vedením nebo rychle jedoucím autem.

Šance na energetickou soběstačnost

„Příspěvek Zelené energie nám přišel vhod nejen kvůli tomu, že jsme již delší dobu potřebovali mrazák i ohradník koupit, ale také proto, že kromě péče o zraněné ptáky a ostatní živočichy dlouhodobě propagujeme obnovitelné zdroje energie,“ říká vedoucí stanice David Číp. Jeho slova dokládá větrník a další solární panely v areálu záchranné stanice, která se rozkládá na kraji města Jaroměř na dosah volné přírody.

„Naším plánem je dosáhnout energetické soběstačnosti celé záchranné stanice. Zatím napájíme z obnovitelných zdrojů část zařízení, jako je mrazák na potravu pro zraněná zvířata nebo elektrický ohradník, ale rádi bychom zvýšili výkon větrné elektrárny a instalovali další fotovoltaické panely  tak, abychom mohli energii dodávat do elektrické sítě.“

Polovina zraněných se vrací do přírody

Záchranná stanice pro zraněná zvířata je určena pro území Královéhradeckého kraje a ročně přijme zhruba 400 zvířat. Většina z nich jsou ptáci - popálení od drátů elektrického napětí nebo postřelení – a občas sem lidé přivezou i jiná zvířata zraněná většinou na silnicích. „Zpět do volné přírody se nám podaří vypustit padesát procent svěřenců,“ říká David Číp. „Pod dohledem veterináře se snažíme o co nejrychlejší vyléčení zranění a rehabilitaci. Mnoho ptáků se často o dráty vysokého napětí zraní tak, že už nemohou létat a ve volné přírodě by nepřežili.“

Lidé z organizace ČSOP Jaro se snaží nejen pomáhat zraněným zvířatům, ale také se snaží odstraňovat příčiny jejich zranění. „Považuji za úspěch, že se podařilo prosadit povinnou ochranu u nově stavěných elektrických vedení, během devíti let by měly být dány do pořádku i stávající vedení vysokého napětí,“ říká David Číp. Nejvíce zranění podle něj vzniká tak, že se ptáci dotknou zároveň vedení a uzemněného stožáru nebo rozpětím křídel zavadí zároveň o dvoje vedení.

Mnoho škody nadělá doprava

Dalším velkým tématem je podle Davida Čípa doprava: čím dál více zvířat končí svůj život nebo se zraňuje na silnicích. V krajině chybí remízky, křoviny a jiné úkryty pro zvířata, silnice často kříží dávná teritoria zvířat. A řidiči jezdí příliš rychle. Výrazně by pomohlo už jen důsledné dodržování povolených rychlostí. Zvířata v lese před auty jedoucími přiměřenou rychlostí stačí utéci, příliš rychlí řidiči je často překvapí a zvířata nejsou schopna reagovat přirozeně – tedy útěkem do bezpečí.

První vlaštovkou v ochraně rychlostních komunikací je dálnice Praha – Hradec Králové, kde se při stavbě nového úseku braly na zvířata ohledy. Přechody a podchody pro lesní zvěř se osvědčily, ploty brání vstupu zvířat na dálnici a vedou je k vhodným přechodům. Ochranáři z Jaroměři tento postup chválí a doporučují používat na všech stavbách. „Dokonce se nám podařilo přesvědčit stavební firmu, aby u hradecké dálnice obnovila jeden starý rybník. V něm se nyní usídlilo tolik chráněných živočichů, že rybník byl navržen do seznamu evropsky chráněných lokalit Natura,“ dodává David Číp.

Osvěta o obnovitelných zdrojích energie

Záchranná stanice pro zraněná zvířata se letos stala centrem osvětové kampaně na podporu rozšiřování obnovitelných zdrojů energie. Pro propagaci obnovitelných zdrojů energie použili nová praktická zařízení, jako jsou fotovoltaické napájení elektrického ohradníku pro domácí zvířata a mrazák s akumulátorem na sluneční energii či funkční větrná elektrárna, která již v areálu záchranné stanice stála.

Se „zelenou energií“ se na akcích ČSOP Jaro veřejnost již setkává delší dobu. Návštěvníci hudebního festivalu Animalfest měli možnost dozvědět se více o konkrétních možnostech úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů, stejně jako  o dopadech neobnovitelných zdrojů na konkrétní volně žijící živočichy.

Populární putovní výstavu pod názvem „Člověk a příroda – stezky soužití“ letos doplnily přehledné informace o možnostech jednotlivců odebírat Zelenou energii a o úsporách energie, kterých lze dosahovat v běžných domácnostech. Výstava samotná byla zaměřena na vhodné příklady ohleduplného chování každého člověka, vztahu k přírodě a životnímu prostředí.

Široká paleta činnosti sdružení Jaro

Organizace ČSOP JARO Jaroměř působí nejen v okolí města, ale v celém Královéhradeckém kraji. Věnuje se zejména provozu Stanice pro zraněné a handicapované živočichy v Jaroměři, monitoringu a ochranně rostlin, vážek, denních motýlů, ptáků a dalších a pečuje o přírodně cenné pozemky o rozloze 17 hektarů. Důležitými aktivitami jsou také výsadba dřevin s naroubovanými krajovými odrůdami ovoce do volné krajiny a ekologická výchova.

Organizace s více než dvacetiletou tradicí, dvěma pracovníky na plný úvazek a desítkami dobrovolníků pořádá mnoho akcí pro veřejnost. Namátkou jmenujme například Den Země, Živé Labe, různé výstavy či Vánoce pro zvířátka. Pozitivní vztah k přírodě šíří směrem k veřejnosti pomocí přednášek ve školách, vzdělávacích letních táborů a pravidelného vystupování v regionálních médiích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů