Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve středu 8. října 2008 se od 11 hodin v obřadní síni českobudějovické radnice uskuteční slavnostní zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity, na kterém bude udělena čestná vědecká hodnost doctor honoris causa v oboru Parazitologie, kterou převezme prof. Dr. James H. Oliver, Jr., světově uznávaný odborník v oblasti biologie a ekologie klíšťat.
Profesor James Oliver Jr. patří mezi přední světové odborníky působící v oblasti biologie klíšťat a klíšťaty přenášených chorob, který po celý svůj aktivní badatelský život rozvíjí vztahy s kolegy z České republiky, resp. Československa. Uznání a respekt světové badatelské veřejnosti si získal jak výsledky vědecké práce, tak i svými organizačními aktivitami.

Česká asociace technických plynů podporuje bezpečnost a ochranu životního prostředí při výrobě, úpravě, skladování, distribuci, přepravě, používání a zneškodňování technických plynů formou poradenství členů, podpory bezpečnostně technického vzdělávání, výměny informací, vypracování norem, směrnic a doporučení. Spolupracuje v komisích, které připravují celostátní zákony, předpisy, normy a další směrnice ve sféře bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Podporuje harmonizaci českých zákonů, technických předpisů a norem s předpisy EU, zajišťování předpokladů pro vstup ČR do EU a spolupracuje s evropskou asociací technických plynů EIGA. Blíže - www.čatp.cz.

CARACAS - Venezuelský prezident Hugo Chávez prohlásil, že zdarma rozdá obyvatelům své země auta na zemní plyn, pokud se vzdají svých starých neekologických vozů.
Chávez plánuje spustit ekologický program již příští rok. Levicový prezident také doplnil, že k novým autům přidá palivo na jeden rok zdarma. Podle něj to bude jen drobný výdaj navíc. Venezuela má velké přírodní zásoby ropy a zemního plynu. Za litr benzinu platí Venezuelané v přepočtu na české koruny asi 50 haléřů. Chávez zatím neupřesnil typy vozidel, které chce lidem přidělovat, a ani množství aut, které bude pro výměnu k dispozici.

Nohy v teple
Komfort a stylový vzhled není vše, co nabízí model Shay z nové kolekce americké značky Keen. Tyto "boty s ponožkou" jsou z velké části vyrobeny s ohledem na přírodní prostředí. Podrážka je z recyklovaných pneumatik, k výrobě svršku boty byla naopak použita ekologicky vyrobená ovčí vlna. Model je určen pro ženy a děti.
K dostání: v obchodech značky Keen
Cena: 2190 Kč dámské, 999 Kč dětské

Sušička ve třídě A
I když sušičky jsou obecně považovány za žrouty energie, o modelu AEG-ELECTROLUX LAVATHERM 59840 to neplatí díky speciálnímu tepelnému čerpadlu. Teplo se v uzavřeném obvodu neztrácí a navíc si sušička vystačí s teplotou přibližně o 25 stupňů nižší, než je obvyklé. To vyhovuje jemným tkaninám. Technologie otáčení bubnu snižuje pomačkání prádla.
K dostání: v obchodech s domácí technikou
Cena: 30 990 Kč

Evropští výrobci aut chtějí podle šéfa asociace automobilek ACEA Ivana Hodače po Evropské unii, aby jim poskytla nízkoúročené půjčky ve výši 40 miliard eur (994 milionů korun). Výrobci chtějí úvěry využít na ekologičtější technologie. ACEA je znepokojena rozvíjející se finanční krizí a jejími dopady. Šéf asociace také připomněl, že se výrobci budou v blízké budoucnosti muset vypořádávat i s dopady nové legislativy Evropské unie týkající se zpřísnění limitu emisí oxidu uhličitého u nových automobilů. Členy v Bruselu sídlící ACEA jsou mimo jiné automobilky BMW, Fiat, PSA Peugeot Citroen, Volvo či Volkswagen, včetně české společnosti Škoda Auto.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů