Pátek, 19. dubna 2024

Skládky a Temelín jsou výzvy pro nové jihočeské zastupitelstvo

Skládky a Temelín jsou výzvy pro nové jihočeské zastupitelstvo

České Budějovice - Obyvatele Jihočeského kraje nejvíce trápí černé skládky a dostavba jaderné elektrárny Temelín. Kvůli dotacím jsou také nespokojeni zemědělci, což představuje kolem čtyřiceti procent všech pracujících v kraji. Tento obor se také potýká s dalším problémem - v zemědělství chybí mladí lidé.

Budoucí jihočeští zastupitelé budou muset řešit hlavně zemědělce, kterých tu pracuje v oboru třikrát více, než je celorepublikový průměr. Chovatelům a pěstitelům hlavně vadí rozdělení dotací ze státního rozpočtu. Podle svých slov jsou diskriminováni oproti svým sousedům z okolních zemí. Kromě peněz se zde ale rýsuje další, stále vážnější problém, kterým se budou muset zabývat i politici na krajské úrovni. V zemědělství chybí mladší lidé a odchody starších se zrychlují.

Kraji vládne koalice složená z ODS, KDU-ČSL a SNK sdružení nezávislých. Občanští demokraté v radě jednoznačně dominují. Právě vedení úřadu v posledních měsících ostře kritizují nevládní protitemelínské organizace. Podle nich příliš vychází vstříc provozovateli jihočeské jaderné elektrárny - společnosti ČEZ. "Já si někdy pletu ČEZ s krajským úřadem, stalo se to jak v případě kolaudace obou temelínských bloků, tak v případě povolování stavby meziskladu," prohlásila Monika Wittingerová-Machová ze sdružení Jihočeské matky.

S ekologií souvisí i další kritika ze strany nevládních organizací. Právě krajští úředníci totiž vydali povolení k dovozu odpadů. Firmy ale zkrachovaly a tisíce tun německých nebo rakouských odpadků zůstaly na pozemcích státu, obcí, nebo soukromých firem.

Jižní Čechy přesto zůstávají spíše klidnějším regionem. Kladně ho hodnotí například výzkum Česká centra rozvoje. Mezi hlavní plusy podle něj patří například tradiční vysoké školství a vznik výzkumných center, nižší úroveň kriminality a řada turistických a dopravních projektů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů