Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vítkovice vybudují celorepublikovou síť plnicích stanic na zemní plyn

Vítkovice vybudují celorepublikovou síť plnicích stanic na zemní plyn
Skupina Vítkovice Machinery Group, největší firma českého strojírenství, kterou zastřešuje značka Vítkovice, vybuduje síť vlastních plnicích stanic po celé republice. Do roku 2020 chce podnik mít 50 až 100 stanic na strategických dopravních tepnách nebo v obchodních centrech ve městech. Vítkovice přebudují svůj vozový park na stlačený zemní plyn (CNG) a chtějí k tomu přemluvit i další velké firmy a dopravní podniky. "Jednáme o kooperaci v rámci sítě značek OMV, Shell, Benzina a oslovili jsme i další. Předpokládáme, že o strategickém partnerovi pro CNG byznys bude jasno do konce roku," řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Jan Světlík.

Firma letos dokončila výstavbu linky na výrobu ocelových lahví na zemní plyn do vozů světových automobilek. Na nové technologii firma pracovala podle Světlíka 15 let. Láhve z nové výrobní linky chce firma prodávat světovým automobilkám, nyní jedná především s firmami Opel a Fiat. Několik tisíc láhví měsíčně posílá např. do Rakouska, Polska, na Ukrajinu, do Bulharska či Argentiny. Cílem ostravské firmy je přebudovat svůj vozový park čítající zhruba 300 aut na ekologický pohon. "Oslovili jsme mnoho privátních subjektů, aby šly do této technologie, firmy i logistická centra, která by využívala síť našich privátních plnicích stanic," uvedl Světlík. Celá investice do výměny vozového parku, která potrvá do konce 2009, generuje návratnost 1,8 let včetně pořízení plnicí stanice.

Nově vytvořená značka CNG vitall bude zahrnovat zejména plnicí stanice a přestavby vozidel na CNG. První veřejná plnicí stanice vyroste v Ruské ulici nedaleko ostravského ředitelství Vítkovic. Její výstavba by měla začít v březnu 2009. Plnicí stanice buduje v ČR také skupina RWE, která se dohodla s vládou, že do roku 2020 vybuduje 100 plnicích stanic.

Vítkovice také investují do nákupu strategických společností zaměřených na informační technologie. Letos tato divize vytvoří tržby kolem 450 milionů Kč.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů