Pátek, 19. dubna 2024

Umístění kanálů ovlivňuje bezpečnost i hladinu hluku

Umístění kanálů ovlivňuje bezpečnost i hladinu hluku

Kolínsko - V komunikacích jich existuje mnoho a podle získaných informací není bez zjištění na místě samém možné určit vlastníka nebo provozovatele, ke kterému kanál patří.

Kanály mohou způsobovat komplikace chodcům na chodnících i řidičům a cyklistům na silnicích.
Umístění každého z nich se odvíjí od potřeby sítě, která je pod zemí. Podle slov Jiřího Jeřábka, vedoucího Odboru dopravy v Kolíně, zřejmě nařízení, jak mají být kanály umístěny, neexistuje. Zároveň připouští, že je základním požadavkem, aby byl kanál v rovině. Jenomže právě to se často stává předmětem obtíží.

Situační umístění poklopů je určeno projektem stavby. Zkušenost kolínského vedoucího odboru je taková, že příčina problémů začíná u stavební firmy, která neprovede práci důkladně „Téměř vždy je předmětem reklamy po provedení rekonstrukce utopený kanál. V Kolíně byl zmiňovaný problém po opravách na Husově náměstí, před dvěma lety v Ovčárecké ulici, ale i na dalších místech,“ říká Jiří Jeřábek a upřesňuje, že zejména při úpravách povrchů každá další vrstva asfaltu bez úpravy výšky poklopů kanalizace způsobí problémy.

Jaroslav Fišera, ředitel společnosti Vodos, se z druhé strany domnívá, že mnohé stížnosti vycházejí z nerozlišování druhů poklopů a veškerá zodpovědnost je často vrhána pouze na jednu firmu. „Pokud se budeme bavit o stížnostech na kanály je v poslední době stěžovatelem paní, která nerozlišuje druhy poklopů v komunikacích a má představu, že všechno je kanál a patří to Vodosu. Při svých stížnostech podává nepřesné informace o tom, kterého poklopu se její stížnost týká, a většina případů se vztahuje na jiné vlastníky nebo provozovatele.“

Kanál, který je v komunikaci musí mít podmínky, aby nevytvářel překážky v provozu. Ovšem někdy zdánlivě nepatrná nerovnost vystavuje účastníky silničního provozu ohrožení, zároveň ovlivňuje intenzitu hluku. Jde o záležitost, která se týká zejména komunikací se silným provozem.
Kdo tedy nese zodpovědnost? „Jednoznačně je určeno, že za výškové usazení odpovídá správce komunikace,“ je přesvědčen Jaroslav Fišera.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů