Sobota, 20. dubna 2024

Ochranou ovzduší se zabývá také česko-polská skupina

Ochranou ovzduší se zabývá také česko-polská skupina
OSTRAVA - Zástupci Moravskoslezského kraje a Slezského vojvodství, kteří se zabývají ochranou ovzduší v přeshraniční oblasti Slezské pánve, zasedli společně k jednacímu stolu. Na Krajském úřadu Moravskoslezského kraje se konalo první jednání česko - polské pracovní skupiny hledající možnosti spolupráce v dané oblasti.

"Naším záměrem bylo podnítit zájem partnerského regionu na řešení tolik diskutovaného stavu ovzduší ve Slezsku. Právě založená pracovní skupina si bude nejen pravidelně vyměňovat informace, ale hlavně má spolupracovat na regionálních programech zlepšování kvality ovzduší," vysvětluje náměstek hejtmana Pavol Lukša. Program zlepšování kvality ovzduší řeší konkrétní kroky, které výhledově napomůžou dosáhnout podlimitních hodnot v ovzduší.

Obdobně jako v Moravskoslezském kraji, tak na území Slezského vojvodství byl na většině monitorovacích stanic v posledních letech překročován roční i denní imisní limit pro suspendované částice m a menší, nazývané také jako "prašný aerosol. Problém s vysokými hodnotami polétavého prachu je patrný zejména v zimním období vzhledem ke špatným rozptylovým podmínkám. V meziregionálním porovnání za rok 2006 v množství emisí prachu na 1 km2 je na tom nepatrně lépe Moravskoslezský kraj s hodnotou 1500 kg prachu/km2 oproti množství 1600 kg prachu/km2 u Slezského vojvodství. Naopak jeden člověk v Moravskoslezském kraji vyprodukuje průměrně 6 kg prachu, kdežto za hranicemi u Slezského vojvodství jen 4 kg prachu.

Česká a polská strana se shodly na skutečnosti, že problematika jemného polétavého prachu je problémem společným. Záměrem pracovní skupiny je zasadit se o to, aby již Slezská pánev nebyla "černým místem" na mapě Evropy. Další jednání se uskuteční v prvním pololetí příštího roku.

zdroj: Úřad Moravskoslezského kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů