Středa, 24. dubna 2024

Ministři EU souhlasí s dělením energetických gigantů

Ministři EU souhlasí s dělením energetických gigantů
Ministři zemí Evropské unie se shodli na další liberalizaci trhu s elektřinou a plynem. Její součástí zůstane i takzvaná "Gazprom klauzule", díky níž budou členské státy EU moci zabránit komukoliv mimo unii, aby ovládl domácí přenosovou síť jednotlivých zemí.

Státy si budou moci zvolit jeden ze tří způsobů, jak oddělí výrobu od přenosové sítě. Buď bude muset současný vlastník prodat přenosovou soustavu novému majiteli, nebo zcela přenechat kontrolu nad svou sítí nezávislému systémovému operátorovi. Třetí varianta pak počítá s tím, že vlastník drátů si i přes vznik operátora zachová část svého dosavadního vlivu.

"Návrh, zejména v otázce unbundlingu (oddělení výroby od přenosové sítě - pozn. redakce), je takový, jak se říká, že vlk se nažral a koza zůstala celá," řekl po jednání v Lucemburku ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Podle něj si každý členský stát v návrhu může najít, co potřebuje.

Česká republika, kde se unbundling dotkne plynárenského kolosu RWE, zřejmě zvolí třetí variantu. Návrh směrnice bude ještě posuzovat Evropský parlament, takže konečná dohoda by měla být na stole během českého předsednictví EU.

Ministři v pátek mluvili i o tom, zda kvůli krizi neodložit plány na čistší ovzduší. "Na pozadí finanční krize vznikají dvě skupiny zemí. Jedna říká, že musíme přihlédnout k tomu, co se děje venku, a druhá nechce vidět, co se děje venku a chce nadále podporovat tyto finančně náročné projekty v neztenčené míře," říká Říman.

Jedním z konkrétních návrhů je třeba pomalejší náběh nákupu povolenek pro vypouštění škodlivých emisí u elektrárenských firem, s nímž podle agentury ČTK přišla Francie. Současný návrh počítá s tím, že energetiky si budou muset od roku 2013 kupovat všechny emisní povolenky. Dnes je dostávají zdarma.

Eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs také řekl, že Evropská unie chce od roku 2012 zakázat neúsporné žárovky. Komise si od tohoto kroku slibuje značné úspory energie. Jenže kritici tvrdí, že svícení se na celkové spotřebě energie podílí jen nepatrně.

"Česká delegace prosadila, aby úsporná žárovka byla nákladově efektivní vzhledem ke spotřebě. Její cena by neměla převyšovat sumu, kterou se podaří uspořit," řekl mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Žárovky by zároveň měly být stejně spolehlivé a vydržet stejné zacházení jako ty klasické.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů