Úterý, 16. dubna 2024

Starostové porušují závazek o náhradní výsadbě stromů

Starostové porušují závazek o náhradní výsadbě stromů

V Lovosicích a v Prackovicích se na sliby neohlížejí, sází se méně

Za každý vykácený strom kvůli dálnici D8 v Českém středohoří se sedm starostů na jednání se zástupci čtyř občanských sdružení, včetně Dětí Země, v květnu 2007 svým podpisem dobrovolně zavázalo vysadit pět nových. Pro obec Prackovice nad Labem a město Lovosice je ale tato dohoda jen cárem papíru, neboť slibovaný minimální počet nové výsadby stromů odmítly plnit. Naopak v Chotiměři prosadily výsadbu jedenáctinásobku nových stromů.

„Cítíme se podvedeni, neboť jsme byli ujišťováni, že dotyční starostové mají zájem na přírodě a když už má dálnice D8 být v chráněném území, tak prý prosadí výsadbu nadstandardního počtu stromů a keřů,“ říká Miroslav Patrik z Dětí Země, který byl jedním ze signatářů dohody starostů se sdruženími.

Starostové se podle záznamu z jednání dne 3. května 2007 zavázali, že budou od Ředitelství silnic a dálnic ČR požadovat včasné a kvalitní provádění náhradní výsadby za kácené dřeviny v trase D8 a jejích součástí, výsadbu nejméně pětinásobku za kácené množství a údržbu nových sazenic po dobu pěti let.

Už letos v květnu ale tuto dohodu porušily Lovosice, neboť městský úřad za 43 kácených stromů v trase nové silnice kolem města navrhnul vysadit jen stejné množství. Naštěstí až díky zásahu Dětí Země a ČSOP v Lovosicích uložila Správa CHKO České středohoří vysadit trojnásobek nových dřevin.

V červnu pak dohodu porušily i Prackovice nad Labem. Tamní úřad za vykácení téměř 4.900 kusů stromů a keřů v trase dálnice uložil náhradní výsadbu jen v počtu 13 tisíc kusů, tj. ani ne trojnásobek.

„Proč se dohoda o nových stromech pro Středohoří neplní nevíme, ale asi je to pro některé politiky normální, neboť slibování je nic nestojí, zvláště teď před krajskými volbami,“ myslí si dále Patrik.

Děti Země proto oceňují, že v Chotiměři za 140 vykácených stromů obecní úřad nechává vysadit dokonce jedenáctinásobek nových stromů, takže je zřejmé, že když se opravdu chce, tak to jde.

Zda nejméně pětinásobnou výsadbu stromů plní ostatní signatářské obce nemají Děti Země zatím žádné informace, neboť příprava dálnice D8 nabrala zpoždění. Stále ještě chybí vydat několik rozhodnutí.

Dohodu o požadavcích sedmi obcí vůči investorovi dálnice D8 přes České středohoří kvůli káceným stromům podepsali dne 3. 5. 2007 v Lovosicích tyto osoby: 1) Město Lovosice – starosta Kulhánek, 2) Obec Prackovice – starosta Kodýtek, 3) Obec Chotiměř – starosta Klíma, 4) Obec Velemín – starosta Skalický, 5) Obec Bořislav – starosta Navara, 6) Obec Vchynice – starostka Chládková, 7) Obec Dolní Zálezly – starosta Suchý, 8) Děti Země – Patrik, 9) ČSOP Lovosice – Slavík, 10) Společnost ochránců životního prostředí – Studnička, 11) Ústecká iniciativa proti kamionům – Rubáček.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů