Pátek, 29. března 2024

Město Rakovník myslí ekologicky

Město Rakovník myslí ekologicky
V Rakovníku svítí pouliční osvětlení na Zelenou energii Skupiny ČEZ. Radní tohoto malebného středočeského města v zákoutí křivoklátských lesů se zajímavou historií a řadou cenných kulturních památek se rozhodli podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů a sjednali odběr Zelené energie pro potřeby městského osvětlení. Světla spotřebují asi 1200 megawatthodin ročně, což tvoří polovinu všech nákladů radnice na elektrickou energii.

Podle starosty Rakovníka Zdeňka Nejdla je kvalitní životní prostředí důležité pro spokojený a zdravý životní styl obyvatel. I proto se rada města usnesla, že využije Zelenou energii a přispěje tím na projekty podporující využití obnovitelných zdrojů.

Město Rakovník samo podporuje projekty zaměřené na zlepšování životního prostředí. Letos takto vedení města rozdělilo sto padesát tisíc korun a podpořilo třídění odpadů v místním gymnáziu a různé projekty místních sdružení ochránců přírody.

Na rakovnickém náměstí se letos v září dokonce konala odpadová olympiáda, zábavná akce s osvětovým obsahem a soutěžemi pro děti. Jednou z nejúspěšnějších disciplín byl závod v sešlapávání PET lahví, velkou pozornost si vysloužily obludy z PET lahví nazvané Plastožrouti a na náměstí se objevila i pojízdná výstava o třídění odpadu, která měla podobu obřího kontejneru.


Starosty města Rakovník Zdeňka Nejdla jsme se zeptali na konkrétní opatření na ochranu životního prostředí:

Na radnici se snažíme veškerý odpad - hlavně plasty a papír - separovat. Vysloužilou elektroniku svěřujeme odborné firmě, která vše ekologicky zlikviduje. Postupně vyměňujeme okna všech budov v majetku města, hlavně škol a školek, což má za následek výrazné snížení nákladů na vytápění. Fond rozvoje bydlení využívají naši občané k získání výhodných půjček na zateplení fasád domů a výměnu oken.


To se týká šetrného zacházení s odpady a úspor energií. V jakých dalších oborech ekologie radnice působí?

Město se věnuje péči o zeleň a vysazuje nové stromy. Uzavřeli jsme skládku tuhého komunálního odpadu v Kounově, revitalizovali jsme část Lišanského potoka a vytvořili na něm několik vodních ploch, které pomáhají zlepšit kvalitu vody v Tyršově koupališti. Na území města máme nejdelší alej památných lip v ČR, máme zde dvě zvláště chráněná území, několik významných krajinných prvků a památných stromů a přímo za městem začíná biosférická rezervace UNESCO Křivoklátsko.


Jak do ochrany životního prostředí zapojujete občany města?

Hodně se soustředíme na žáky našich škol, ale k ekologicky zodpovědnému chování vybízíme spoluobčany i celé rodiny. V měsíčníku Radnice právě vychází informační leták ke třídění odpadů. Nákup Zelené energie je vlastně také dobrým příkladem pro ostatní, aby se zamysleli, zda nemohou nějak přispět k obnově zdrojů energie nebo alespoň jí více šetřit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů