Pátek, 26. dubna 2024

Vědci upozorňují, že hluk z osobních hudebních přehrávačů poškozuje sluch

Vědci upozorňují, že hluk z osobních hudebních přehrávačů poškozuje sluch

Delší poslech hlasité hudby z osobního hudebního přehrávače může trvale poškodit sluch. Toto zjištění vyplynulo z výzkumu Vědeckého výboru pro vznikající a nově zjištěná zdravotní rizika Evropské unie. 

"Podle závěru zkoumání hrozí pěti až deseti procentům osob používajících osobní hudební přehrávače trvalá ztráta sluchu, pokud poslouchají velmi hlasitou hudbu nad 89 decibelů po dobu nejméně pěti let každý týden zhruba pět hodin," uvedl mluvčí českého zastoupení Evropské komise Martin Stašek. V Evropské unii se to může podle něj týkat až deseti milionů lidí.

V současné době existuje evropská bezpečnostní norma, která omezuje úroveň hlučnosti osobních hudebních přehrávačů na 100 decibelů. Nadměrné vystavení takovému zdroji hluku může poškozovat sluch. Do značné míry je mu možné předcházet snížením úrovně hlučnosti a doby poslechu. Tyto faktory mohou ovlivnit sami spotřebitelé.

"Znepokojuje mě, že tolik mladých lidí si nevědomky může nevratně poškodit sluch. Vědecké poznatky poukazují na jasná rizika, a proto je nutné začít rychle jednat. Především musíme zvýšit informovanost spotřebitelů. Rovněž je potřeba í přezkoumat stávající kontrolní opatření a zjistit, zda jsou plně účinná a zda odpovídají vývoji nových technologií," uvedla komisařka EU pro ochranu spotřebitelů Meglena Kunevová.

Odhaduje se, že v EU poslouchá denně hudbu z přenosných hudebních přehrávačů přibližně 50 až 100 milionů lidí. Za poslední čtyři roky se prodej všech přenosných zvukových zařízení podle odhadů pohyboval v rozmezí od 184 do 246 milionů kusů ročně, přehrávačů MP3 se prodalo odhadem až 165 milionů kusů.


Autor / zdroj: Mediafax

http://olomoucko.regiony24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů