Pátek, 26. dubna 2024

Summit EU řeší finanční krizi. Půjde ekologie stranou?

Summit EU řeší finanční krizi. Půjde ekologie stranou?

Brusel (od našeho zpravodaje) - Když Evropská komise v lednu oznamovala plán, jak učinit EU zelenější a čistší, zdálo se alespoň na chvíli, že ekonomika může jít ruku v ruce s ekologií.

Jenže proti "zelenému eurobatohu" se začal zdvihat odpor. Plán redukce oxidu uhličitého a zejména konec rozdávání emisních povolenek zadarmo se totiž nelíbil například sousednímu Slovensku nebo Polsku.

Ale i velké evropské ekonomiky argumentovaly tím, že Evropa v důsledku ztratí krok s Asií a Amerikou, kde výrobce žádné uskrovňování nečeká.

Ambiciózní plán teď může vzít definitivně za své. Na summitu EU, který začíná v Bruselu, totiž hodlá předsedající Francie ve světle finanční krize prosadit rozsáhlé ústupky z harmonogramu snižování emisí.

Důvod? Velké státy ohlásily finanční injekce do nemocných bank ve výši bezmála bilionu eur, a tak nezbývá než odsunout ekologii na vedlejší kolej.

"Musíme rozhodně uspět v přijetí klimaticko-energetického balíčku do konce roku, a to s přihlédnutím k současným ekonomickým potížím," napsal v dopise lídrům EU diplomaticky francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

"Od doby, co Komise oznámila svůj plán, se svět změnil," přitakal mu italský ministr zahraničí Franco Frattini, ještě donedávna ostatně sám člen Evropské komise.

V praxi by to mimo jiné mohlo znamenat i oddálení aukčního systému emisních povolenek, který měl původně platit od roku 2013. Elektrárenské společnosti by tak podobně jako energeticky náročný průmysl mohly dostat další výjimku.

Prodloužení dosavadního systému, kdy podniky, které "ušetří" limity emisí, prodávají své povolenky na volném trhu, by bylo výhodné i pro Česko. Loni ČR stanovené kvóty pro skleníkové plyny nenaplnila a na prodeji přebytků vydělala několik miliard.

Předseda EK José Manuel Barroso ovšem varoval před tím, aby byl projekt zelené Evropy postupně odbourán. "To není žádný luxus, který je třeba překonat," řekl na tiskové konferenci před summitem.

Summit se bude ale především zabývat současnou krizí ekonomiky. I tady ovšem panuje nesoulad mezi záchranářskými opatřeními velkých ekonomik a menšími státy, na něž potíže tolik nedolehly.

Patří mezi ně i Česko. Česká velvyslankyně při EU Milena Vicanová již varovala, že stoprocentní garance vkladů by mohly znamenat odliv kapitálu z Česka. "Máme obavy, že dojde ke spirálovému efektu," citovala ji agentura AFP.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů