Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické vozidlo pro městský provoz

Ekologické vozidlo pro městský provoz
Berlínská firma Veloform GmbH vyvinula nové ekologické vozidlo pro městský provoz, které si ihned získalo velkou oblibu u uživatelů. Vozidlo City Cruiser má aerodynamickou plastovou karosérii, tři menší kola a pedály. Řidič vozidla má nohy na pedálech a za ním jsou dvě místo pro pasažéry.

V německém, spolkovém hlavním městě funguje City Cruiser jako ekologické taxi. Také politici jej využívají při pojížďkách mezi jednotlivými ministerstvy. „Sláva“ vozidla City Cruiser se rychle rozšířila i do zahraničí. Např. v New Yorku se vozidlo používá jako oficiální transportér při turnaji US Open.

Výrobní firma Veloform GmbH nabízí další variantu tohoto vozidla. Je to Deliver Cruiser. V tomto případě jsou vzadu dvě sedadla demontovaná a získaný prostor slouží k přepravě zavazadel.

Technicky vzato jsou vozidla od společnosti Veloform něco více, než jízdní kolo se třemi koly a karosérií. Přední kolo má elektrický pomocný motor, který ale funguje pouze tehdy, šlape-li řidič do pedálů. Výkon pomocného elektrického motoru je 250 W, což odpovídá výkonu ještě jedné osoby, která by současně šlapala s řidičem. Pohon elektromotoru zajišťují klasické baterie, nebo malé palivové články, umístěné na zadní ose vozidla. Velkou pozornost věnovali konstruktéři brzdovému systému tříkolky. Použili zde hydraulické kotoučové brzdy, které se ukázaly jako velmi spolehlivé.

Zpracoval Ing. Václav Matys

http://technika.ccb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů