Pátek, 29. března 2024

Kia bere ekologická auta vážně

Kia bere ekologická auta vážně
První hybridy automobilka předvedla na autosalonu v Paříži. Nyní již chystá jejich sériovou výrobu. Produkovat ovšem hodlá i auta na vodík.

Hybridní auta kombinující elektromotor s pohonnou jednotkou spalující benzin by se v nabídce automobilky měla objevit již v příštím roce. Nejdříve se hybridní ústrojí představí v jednodušší verzi ve větších modelech, jako je připravovaný sedan Forte. Později by mělo fungovat na bázi plug-in hybridů: vůz bude možné dobíjet ze zásuvky.

ČTĚTE TAKÉ: Nečekaný elektrošok z Jižní Koreje

Model Forte nabídne hybridní pohon Američanům už za rok.Na severoamerickém trhu Kia chce postupem času nabídnout všechny své modely v hybridní verzi. Do Evropy se vozy s tímto pohonem dostanou o rok či dva později.

Následovat by je mělo první auto se značkou Kia poháněné elektřinou z vodíkových palivových článků. Konstruktéři jihokorejské značky jsou poměrně sebevědomí, pokud jde o nejslabší článek vodíkových aut. Jejich vozy prý budou bez problémů startovat v minus třiceti stupních Celsia.

ČTĚTE TAKÉ: Nová Kia Forte se ukazuje i zevnitř

Kia hodlá napodobit v šíření vodíkových aut Hondu s jejím modelem FCX Clarity. Auto zpočátku zapůjčí za měsíční nájem do zhruba tisícovky amerických domácností. V roce 2015 však již chce značka vyrábět přibližně deset tisíc vodíkových aut ročně.

Foto: Kia Motors

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů