Pátek, 19. dubna 2024

Další firmy nabídnou plyn domácnostem

Další firmy nabídnou plyn domácnostem

Zatímco firmy si vybírají mezi dodavateli zemního plynu už léta, domácnosti mohly dosud volit jen mezi silnou trojkou - skupinou RWE, německým koncernem E.ON a Pražskou plynárenskou. Trh zatím fungoval spíše jen teoreticky.

Teď už to vypadá, že se pomalu začaly lámat ledy. Firma Bohemia Energy chce vtrhnout mezi lidi s nabídkou levnějšího plynu.

A domácnosti už oslovila - i když zatím jen opatrně - také společnost Vemex, tuzemská dcera ruského gigantu Gazprom.

Současným dodavatelům chtějí odlákat zákazníky hlavně nižší cenou. "Naši klienti uspoří kolem pěti procent," tvrdí jednatel společnosti Bohemia Energy Jiří Písařík.

Vemex zase společně s výrobcem cihlářských výrobků Wienerberger nabízí zlevněný balíček složený z "cihel a plynu".

"Wienerberger je náš velký odběratel plynu. Tuto nabídku bereme jako pilotní projekt, na kterém si dodávky domácnostem vyzkoušíme," říká viceprezident Vemexu Hugo Kysilka. Čeká, že do konce roku se přihlásí 200 až 600 domácností. Dodávky pak budou nabíhat postupně. Vemex, který je se zhruba desetiprocentním podílem největším alternativním hráčem na českém trhu, přitom původně počítal, že domácnosti zařadí do nabídky až koncem příštího roku.

Bohemia Energy, která už má zkušenosti z trhu s elektřinou - dodává elektřinu asi 65 tisícům podnikatelů a domácností -, už nabrala první klienty a do konce příštího roku jich chce mít 20 až 30 tisíc.

Právě firmy jako Bohemia Energy mají výhodu - díky elektřině si už vyzkoušely, jak pracovat s velkým množstvím klientů, kteří mají menší odběry.

Trh se zemním plynem je přitom otevřen konkurenci i pro nejmenší odběratele už od loňského roku. Ti ale pro obchodníky, kterých se na trhu pohybuje kolem deseti, zatím nebyli tak zajímaví jako velcí spotřebitelé plynu.

"Bylo to i tím, že zatímco ceny plynu pro firmy jsou už srovnatelné s těmi evropskými, domácnosti zatím platí asi 80 procent evropského průměru," říká Vladimír Štěpán z poradenské společnosti ENA.

Plyn pro domácnosti měl "zpoždění" také proto, že na rozdíl od elektřiny je více závislý na rozmarech počasí. Plynaři dosud s hrůzou vzpomínají na předloňskou zimu, kdy byla spotřeba suroviny rekordně nízká. A právě nejistota vedla obchodníky k tomu, že se raději zaměřili na stabilnější dodávky firmám.

Prostor pro obchodníky ale na trhu s dodávkami domácnostem podle partnera společnosti ENA Vladimíra Štěpána existuje. "Zatím budou narůstat jen pomalu, později ale mohou alternativní dodavatelé připojit třeba celé město," říká. Plyn jako palivo nemá prý do budoucna pro vytápění velkou konkurenci - elektřina je drahá a uhlí je zase problematické z ekologického pohledu.

Cenové nabídky konkurentů mohou být od ledna zajímavé třeba i tehdy, když lídr trhu RWE nesníží ceny tak, jak by odpovídalo poklesu cen ropy.

Plyn totiž letos výrazně zdražoval kvůli přehřátému komoditnímu trhu v první polovině roku. Cena ropy ale klesla z červencového maxima 147 dolarů za barel na méně než polovinu a to by se podle expertů mělo do ceny plynu promítnout.

A co když lidé zvolí levnějšího dodavatele a jeho ceny v dalším období vzrostou? "To bychom museli nějakým způsobem zdvojnásobit náklady firmy. Nemůže se stát, že by nám RWE zvedlo ceny o 20 procent a svým zákazníků třeba jen o šest," říká Jiří Písařík z firmy Bohemia Energy. Domácnosti mohou svého dodavatele měnit jednou za půl roku.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů