Úterý, 16. dubna 2024

DHL rozšiřuje služby ekologického doručování

DHL rozšiřuje služby ekologického doručování
Společnost DHL Express rozšiřuje služby ekologického doručování zásilek. Její vozový park v České republice se do konce roku rozroste o další čtyři vozidla s alternativním pohonem na zemní plyn. Celkem bude DHL Express v České republice provozovat pět vozidel značky Opel Combo CNG. Vozidla budou jezdit v Praze, Ostravě a Olomouci.
DHL Express tak prověřuje, zda jsou vozidla šetrná k životnímu prostředí schopna dlouhodobě nahradit v současnosti používaný vozový park. Vychází tím rovněž vstříc zákazníkům, kteří požadují služby šetrné k životnímu prostředí.
Vozidla na zemní plyn produkují výrazně méně škodlivin než vozidla s klasickým pohonem. A to nejen sledovaných škodlivin – oxidů dusíku, oxidu uhelnatého, oxidu uhličitého, pevných částic, ale i karcinogenních látek – polyaromatických uhlovodíků, aldehydů a aromátů včetně benzenu. Oproti benzinu zemní plyn nabízí potenciál 20- až 25procentního snížení emisí CO2.
„V budoucnu bychom se rádi zaměřili i na jiná alternativní vozidla. Problémem ale je to, že na českém trhu nejsou pro náš provoz příliš velké možnosti. Většinou se jedná o dodávky, které se hodí spíše na pozemní velkoobjemové přepravy,“ řekl vedoucí oddělení kvality a životního prostředí DHL Express ČR Ondřej Kulhánek. „Co se týče biopaliv, spoléháme na biopaliva druhé generace, která by měla mít větší účinnost vložené a získané energie a nebudou konkurovat potravinářské produkci. Shrnu-li to, CNG je v tuto chvíli a v nejbližších dvou až třech letech optimální cesta z pohledu technických možností, nákladů, dojezdu a životního prostředí,“ dodal.
Využívání alternativních vozidel je jednou z aktivit, kterými chce DHL Express dosáhnout cíle, k němuž se zavázala: snížit do roku 2020 produkci uhlíku o třicet procent. Další takovou aktivitou je služba GoGreen. Zákazník při ní může aktivně pomáhat k ochraně životního prostředí podporou vybraných projektů vedoucích ke snižování emisí oxidu uhličitého. Zásilky přepravované se službou GoGreen využívají stejné přepravní sítě jako běžné zásilky, avšak za malý příplatek dvou procent z přepravní ceny má klient možnost přispět na ekologické projekty a současně získat certifikát o eliminaci oxidu uhličitého vzniklého přepravou jeho zásilek.

www.dhl.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů