Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obyvatelé několika pražských městských částí protestují proti vysokému hluku

Obyvatelé několika pražských městských částí protestují proti vysokému hluku

PRAHA - Zhruba 200 000 Pražanů je v těchto dnech zatíženo nadměrným hlukem letadel, která klesají na přistání na letiště v Praze-Ruzyni. Proto podepisují petici podporující výstavbu nové dráhy.

Především městské části Praha 13, Praha 17, části Prahy 4, 5 a 6 a přilehlé menší obce trpí i při běžném provozu ruzyňského letiště nadprůměrnou hlukovou zátěží. Pražské letiště 20. října zahájilo údržbu přistávací dráhy RWY 06/24 a zvýšený počet letadel přistává právě přes tyto oblasti. Hladiny hluku se zvýšily. Údržba dráhy potrvá do 31. října. "Připadáme si, jako kdybychom měli nad našimi domy a balkony letecký den osmnáct hodin denně. Na tuto situaci upozorňujeme už od jara, kdy vzniklo naše občanské sdružení Ticho nad Prahou. Už dva měsíce sbíráme podpisy pod občanskou petici, která podpoří plánovanou stavbu nové paralelní dráhy, která by měla naše problémy vyřešit," řekla mluvčí občanského sdružení Ticho nad Prahou Marie Bočková.

Současný dráhový systém letiště byl vybudován v roce 1963, kdy letiště odbavovalo milion cestujících ročně. Od té doby se provoz v Ruzyni rapidně zvýšil. V roce 2008 se počítá se 13 miliony cestujících. Na letišti byly vybudovány nové terminály. Ty mají kapacitu pro téměř 20 milionů pasažérů a budou stačit rozvoji do roku 2020. Slabinou letiště je pouze dráhový systém. Dráhy používané pro vzlety a přistání jsou pouze dvě, staré 45 let. "I za normálních okolností je hluk v našich oblastech nepříjemný, nyní je však nesnesitelný. Nová dráha je už osm let ve schváleném územním plánu hlavního města Prahy. Ale její výstavbu se snaží zablokovat obyvatelé lukrativních vilových sídel v okrajových částech Prahy z Nebušic, Suchdola, Lysolají, Hostivic a podobně. Jich je však zhruba 15 000, nás je na sídlištích desetkrát více," vysvětluje Bočková.

Nové kolo jednání o výstavbě paralelní dráhy začne v prosinci. Bude předložena přepracovaná verze studie EIA o vlivech rozvoje letiště na životní prostředí. "Do té doby budeme mít několik tisíc podpisů pod peticí a budeme se snažit občanskými aktivitami uplatnit právo drtivé většiny," dodala mluvčí občanského sdružení.


Autor / zdroj: http://www.regiony24.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů