Pátek, 29. března 2024

Slováci sú ekologickí lenivci, zistila agentúra Dicio

Slováci sú ekologickí lenivci, zistila agentúra Dicio
BRATISLAVA - Slováci sú ekologickí lenivci, tvrdí na základe reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky zameraného na ekologické správanie, agentúra Dicio.
"Každodenný život Slovákov riadi pohodlie aj napriek obavám zo zhoršujúceho sa životného prostredia," uviedol k výskumu Martin Štulrajter z agentúry Dicio, ktorá prieskum uskutočnila v dňoch 12. až 24. septembra na vzorke 1 607 respondentov vo veku 18 až 79 rokov.

Na základe výsledkov prieskumu sa viac ako tri štvrtiny (77,7 %) občanov SR správajú ekologicky pokiaľ to nejde na úkor ich pohodlia či peňazí, resp. ich to nezaťažuje. Ďalších 17,7 % rezignuje na ekológiu s presvedčením, že sami aj tak nič nezmôžu, tak na tom nezáleží. Vyslovene ekologicky – aj keď to vyžaduje námahu navyše a môže to ísť na úkor životnej úrovne – sa správa 4,5 % Slovákov. Nevyjadrilo sa 0,1 % občanov.
 
Viac ako polovica opýtaných (56 %) si myslí, že ľudia v ich okolí hľadajú v každodennom živote rozumnú hranicu medzi životným prostredím a vlastným pohodlím. "Otázne samozrejme je, kde táto hranica leží," konštatuje Štulrajter. Podľa 29 % respondentov ľudia uprednostňujú vlastné pohodlie pred životným prostredím. "Naopak, len 7,2 % občanov má vo svojom okolí ľudí, ktorí kladú životné prostredie pred osobné pohodlie. K téme sa nevedelo vyjadriť 7,8 % opýtaných," komentoval Štulrajter výsledky prieskumu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů