Pátek, 19. dubna 2024

Spalovnu posoudí i městská komise

Spalovnu posoudí i městská komise

PLZEŇ, CHOTÍKOV - Studii o tom, zda bude lepší odpad na skládce v Chotíkově spalovat, třídit nebo fermentovat, zhodnotí komise životního prostředí Rady města Plzně. Občanské sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov minulý týden požádalo komisi o vzájemnou spolupráci při projednávání studie.

„Impulz ke sjednání spolupráce vyšel od nás. Komisi jsme oslovili proto, že Chotíkov nemá vlastní komisi životního prostředí. Až společnost Plzeňská teplárenská, která nyní skládku provozuje, předloží městu Plzni studii, která doporučí jednu z variant zpracování odpadu, chceme, aby ji posoudili odborníci. A protože my je při zastupitelstvu nemáme, požádali jsme komisi o spolupráci,“ uvedla Kateřina Stašková z Občanského sdružení pro rozvoj Chotíkova.

Předsedou komise životního prostředí Rady města Plzně je šéf záchranné stanice živočichů Karel Makoň. „Na zasedání komise jsme se usnesli, že s občanským sdružením z Chotíkova budeme komunikovat. Ověřil jsem si, že právně je takový krok v pořádku. Navíc 100 procent akcií Plzeňské teplárenské vlastní město, takže si myslím, že by se k tomuto tématu mělo právě město a potažmo jeho odborná komise vyjádřit,“ řekl Makoň.

Již v září se v Chotíkově rozhodovalo, zda zastupitelstvo schválí podepsání memoranda o záměru vytvořit na skládce zařízení na zpracování a likvidaci odpadu. Dohoda měla být pro teplárnu signálem ke zpracování zmíněné studie. Většina přítomných lidí ale byla proti. Obávají se toho, že ač teplárna mluví o čtyřech různých variantách, má ve skutečnosti už jasno a a chce stavět spalovnu odpadu.

Město Touškov už dohodu o záměru podepsalo. Chotíkovští se ale uchýlili ke kompromisu. Schválili usnesení o souhlasu s vypracováním studie. Se spalovnou ale nesouhlasí.

 

Zdroj:Písecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů