Čtvrtek, 28. března 2024

Čunek chtěl otevřít cestu privatizaci státních lesů

Čunek chtěl otevřít cestu privatizaci státních lesů

Předseda lidové strany a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek se v červnu pokusil prosadit, aby vláda z tehdy připravovaného plánu na ozdravění lesů vyškrtla klauzule, které vylučují masovou pronájmy či masovou privatizaci státních pozemků a požadují, aby stát své dřevo prodával průhledně. Vyplývá to z dokumentů, jež Hnutí DUHA získalo [1].

Ministři zemědělství Petr Gandalovič a životního prostředí Martin Bursík ale Čunkův návrh odmítli.

Mezi body, které Čunek chtěl z takzvaného Národního lesnického programu vyškrtnout, jsou například:

  • „Zajistit transparentnost obchodních vztahů a efektivní systém prodeje dřevní hmoty.“
  • „Zachovat dosavadní podíl státních lesů“
  • „V legislativě zachovat ustanovení o zákazu pronájmu státních lesů za účelem hospodaření.“

 

Navíc žádal vypustit část, podle které státní lesy mají na svých pozemcích omezit holosečné kácení – tedy přecházet na těžbu po jednotlivých stromech nebo malých skupinách – a více chránit přírodu.

Vicepremiér přitom chtěl namísto toho do programu vložit klauzuli, podle které „klíčovým faktorem je minimalizace vlivu státu jako dominantního vlastníka lesního půdního fondu na trh s produkty lesa a lesnickými službami (maximalizace outsourcingu)“. Takové opatření by posílilo vliv dřevařských společností.

Právě zástupci České asociace podnikatelů v lesním hospodářství – tedy sdružení dřevařských firem – byli jediní, kdo při loňském vyjednávání o plánu požadovali nechat otevřenou cestu k pronájmům a privatizaci státních lesů. Místopředseda vlády potom jejich požadavek vytáhl v takzvaném meziresortním připomínkovém řízení. Byl však opět odmítnut.

O možném napojení předsedy lidovců na zlínský dřevařský gigant CE Wood přitom spekuloval již v srpnu publicista Petr Havel [2].

Schválení Národního lesnického programu ukončilo debatu o velkoplošné privatizaci a pronájmech státních lesů – výslovně je vylučuje. Zelenou dává jen drobným odprodejům a scelování pozemků.

Hnutí DUHA prosazuje, aby státní lesy zůstaly ve veřejném vlastnictví, protože tak mohou lépe sloužit jako součást krajiny, zdroj vody a čistého vzduchu nebo místo pro výlety. Soukromí vlastníci by vyžadovali nákladné finanční kompenzace – takže privatizace by byla důležitou překážkou ozdravění lesních porostů.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, řekl:

„Návrh je svým způsobem sympatický. Vicepremiér se nesnaží nic skrývat a otevřeně říká, o co mu jde. Čunek chtěl nejen umožnit masovou privatizaci veřejných lesů a vyškrtnout požadavek na průhledné obchodování se státním dřevem. Také návrh, aby státní lesy pokračovaly s holosečemi a nepřecházely na zdravější postupy těžby, velmi vyhovuje dřevařským firmám. Vlastní totiž velké lesní harvestory. Lesy ČR nejsou pouze firmou na výrobu dřeva. V prvé řadě spravují státní lesy, které poskytují i další veřejné služby. Kdyby byly soukromé, stát by za ně musel vyplácet tučné kompenzace. Obzvlášť pikantně v téhle souvislosti znějí nedávné zvěsti v tisku, podle kterých premiér seriózně uvažuje o jmenování Čunka ministrem zemědělství. Pokud by se ministrem odpovědným za státní lesy politik, který ve vládě hájí zájmy dřevařských firem, je to jako kozel zahradníkem."

 

Kontakt:        Jaromír Bláha, telefon 71 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz  

Poznámky:

[1] Dokumenty jsou oficiální připomínky Jiřího Čunka k návrhu Národního lesnického programu, které 6. června v takzvaném meziresortním připomínkovém řízení odeslal ministrovi zemědělství. Kompletní dokumenty jsou k dispozici u Hnutí DUHA (lze zaslat emailem).

[2] blog.aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů