Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skleníkového plynu fluorodusíku je v ovzduší víc

Skleníkového plynu fluorodusíku je v ovzduší víc

Washington - Množství skleníkového plynu fluorodusíku (Nf3) v atmosféře je čtyřikrát vyšší, než se doposud předpokládalo. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nová měření hladiny tohoto bezbarvého plynu, který se používá kupříkladu při výrobě plazmových a LCD obrazovek.

V atmosféře Země je nyní asi 5400 tun tohoto halogenidu, přičemž jeho úroveň roste každoročně zhruba o 11 procent, uvedli Ray Weiss a jeho kolegové z oceánografického institutu v kalifornském městě La Jolla na základě analýzy vzorků vzduchu shromážděných za posledních 30 let v rámci projektu financovaného americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA). Podle expertů nebylo doposud možné hladinu tohoto plynu v atmosféře přesně určit.

Bezbarvý, nepáchnoucí, nehořlavý fluorid dusitý je 17.000 krát účinnější při ohřívání atmosféry než oxid uhličitý, přitom ale zatím nepodléhá kontrole podle Kjótského protokolu o snižování exhalací skleníkových plynů. Ačkoli nyní ke globálnímu oteplování fluorovodík zásadněji nepřispívá, vědci naléhají, aby jeho emise začaly být regulovány.

"Z hlediska budoucnosti klimatu je zapotřebí přidat fluorodusík mezi skleníkové plyny, jejichž produkce je sledována a jejichž emise jsou regulovány Kjótským protokolem," řekl Weiss.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů