Pátek, 29. března 2024

Vláda by už nemusela rozhodovat o vstupu do přírodních rezervací

Vláda by už nemusela rozhodovat o vstupu do přírodních rezervací

Vláda by už v budoucnu nemusela rozhodovat o tom, zda povolí sportovcům, výzkumníkům či turistům vstup do rezervací a chráněných oblastí. Podle novely, kterou dnes poslanci předali k projednání sněmovním výborům, by to znovu měli místo kabinetu dělat správní úřady. K ministrům by se dostaly jen sporné případy jako k poslední instanci.
Někteří poslanci dnes navrhovali novelu vrátit vládě k přepracování, ale neuspěli. Neprošel ani návrh, aby se sněmovna začala normou zabývat až poté, co jí kabinet předloží koncepci Agentury ochrany přírody a krajiny. Zákon tak posoudí výbory životního prostředí, hospodářský, zemědělský a pro veřejnou správu.
Vláda od roku 2004 téměř při každém svém zasedání řeší desítky žádostí, a to například o vjezd do chráněné oblasti, výzkum či pořádání sportovní akce v rezervaci. Zákon takto upravili poslanci. Chtěli ubrat pravomoci ministerstvu životního prostředí, které se zdráhalo vydat výjimku ze zákona například pro stavbu dálnice přes České středohoří. "Vláda rozhoduje o výjimkách typu vstupu fotografů do rezervace nebo organizovaného výstupu 14 turistů na Sněžku. Tato úprava je neúnosná," řekl ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).
Novela navrhuje vytvoření Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, která by měla na starosti zvlášť chráněná území. Nyní se agentura, kterou zřizuje ministerstvo, člení do 14 středisek a 24 správ chráněných krajinných oblastí. Změnit by se měla na správní úřad, měla by i mezinárodní význam. Zatímco správy chráněných krajinných oblastí by se staly součástí agentury, správy národních parků by měly zůstat samostatnými organizacemi.
Úpravu agentury kritizovala komunistická poslankyně Kateřina Konečná. Usilovala neúspěšně o vrácení novely vládě.
Novela obsahuje i ustanovení, které má bránit nedovolenému kácení stromů mimo les. V případě alejí kolem silnic a porostů u tratí stanovuje, aby záměr vždy projednával správce cesty a příslušná obec. Návrh ukládá za vykácené stromy vždy vysadit nové. Zpřísnění kácení dřevin je podle lidoveckého poslance Libora Ambrozka pozitivní, stejně jako vyhlášení evropsky významných lokalit. I s ním novela počítá. Zákon zahrnuje nařízení EU. Pokud by ČR svou legislativu o ochraně přírody neupravila, hrozí jí žaloba od Evropské komise a pokuty, dodal Ambrozek.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů