Úterý, 16. dubna 2024

Nokia připravila ekologický 8 Mpix smartphone. Je ze dřeva

Nokia připravila ekologický 8 Mpix smartphone. Je ze dřeva

Osmimegapixelový fotoaparát a operační systém Symbian S60, to celé v dřevěném krytu. To je nový ekologický koncept od Nokie.

Ne, Nokia nepředstavila svůj první mobil s osmimegapixelovým fotoaparátem. Pouze vývojový tým finského výrobce připravil koncept mobilu, který bude šetrný k životnímu prostředí. Jestliže většina současných mobilů má kryt z plastu, případně z kovu, koncept od Nokie se může pochlubit dřevěným krytem.

Kryt nového konceptu je vyroben ze dřeva z obnovitelných lesů. Dřevěný kryt sice vypadá hezky, horší to může být s jeho údržbou. Samozřejmě záleží na povrchové úpravě. Větší šanci dáváme bio-plastům. Mobil s krytem vyrobeným z kukuřice již představil Samsung.

Ekologický koncept od Nokie

Nokia má ve svém portfoliu už jeden eko-mobil, který se již i prodává. Jedná se o model Evolve, který má kryt vyroben z bio-materiálů. Ty jsou z poloviny z obnovitelných zdrojů. Více o Nokii Evolve se dočtete v tomto článku.

Dřevěný koncept od Nokie nabízí otevřený operační systém Symbian S60. Rozlišení displeje není známé, z fotografií vypadá displej rozměrný. Jak již bylo napsáno, nabízí koncept osmimegapixelový fotoaparát. Fotoaparát s tak vysokým rozlišením ještě Nokia v žádném mobilu nenabídla. Nechybí blesk.

Klávesnici dřevěný koncept od Nokie nemá. Vše se ovládá sdruženými ovladači umístěnými vedle displeje a pravděpodobně i dvěma kontextovými klávesami umístěnými v ploše displeje. K dispozici jsou ještě ovladače multimediálního přehrávače. Telefon by měl ještě nabídnout Bluetooth a reproduktor.

S podobným mobilem se v dohledné době jistě nesetkáme. Nokia v rámci ekologie spíše zapracuje na bio-plastech než na dřevěných krytech. Vzhledem ke konkurenci, která je o krok napřed, by však Nokia v dohledné době měla představit svůj první osmimegapixelový fotomobil.

Zdroj: www.mobilmania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů