Pátek, 26. dubna 2024

Občané Dolních Chaber a Čimic napsali primátorovi hl. m. Prahy otevřený dopis

Občané Dolních Chaber a Čimic napsali primátorovi hl. m. Prahy otevřený dopis

Občané Dolních Chaber a Čimic žádají v otevřeném dopise primátora hl. m. Prahy Pavla Béma o vysvětlení nesrovnalostí, jež shledávají v procesu přípravy severní části dálničního okruhu kolem Prahy.

Pražský magistrát vydal 29.8.2008 kontroverzní územní rozhodnutí pro spornou variantu "J" pražského okruhu, stavby 518 Ruzyně – Suchdol a 519 Suchdol – Březiněves, ačkoli projekt této trasy je založen na zastaralých plánech pocházejících ještě z předválečných let minulého století, nebere v úvahu aktuální urbanistickou situaci a fakticky zavádí tranzitní dálniční dopravu na území hlavního města do hustě obydlených oblastí. Přestože se jedná o velmi nákladnou a významnou stavbu, která nenávratným způsobem změní ráz a životní prostředí dotčených oblastí, nebylo za celou dobu dlouholetých příprav této stavby provedeno odborné porovnání žádných jejích alternativních variant. Tyto skutečnosti jsou v rozporu s evropskými směrnicemi o rozvoji transevropské dopravní sítě a posuzování vlivu staveb na životní prostředí.

Magistrát prosadil stavbu i přes existenci nezávislých odborných posudků doporučujících dopracování alternativní varianty "Ss" a její porovnání s variantou "J", a také navzdory tomu, že Ministerstvo životního prostředí v procesu EIA doporučilo realizaci varianty Ss, při splnění některých podmínek, kterým však tato alternativní trasa vyhovuje.

Schválená varianta J také na rozdíl od levnější varianty Ss vůbec neřeší místní spojení Prahy 6 a Prahy 8 pomocí mostu přes Vltavu mezi Bohnicemi a Sedlcí, navzdory jeho dlouholeté zoufalé absenci. Postoj a jednání pražského magistrátu v celé této kauze evokuje cokoli jiného, zájem o co možná nejlepší řešení pražské dopravní situace však rozhodně nikoli.

Pod dopis připojilo svůj podpis přes 200 občanů nejen Dolních Chaber a Čimic, ale také Suchdola a Dejvic.

Další informace:

http://www.drahan.chabry.cz

Kontakt:

Hana Francová; tel: 604 260 089; hana.francovaatvolny.cz; www.drahan.chabry.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů