Sobota, 20. dubna 2024

Automobilky chtějí od EU 40 miliard na ekologická auta

Automobilky chtějí od EU 40 miliard na ekologická auta

Evropské automobilky si chtějí půjčit 40 miliard eur od EU na vývoj aut s nižšími emisemi oxidu uhličitého. Evropská komise navrhuje snížení emisí u aut v průměru na 130 gramů na kilometr od roku 2012. Státy s velkou pravděpodobností tento návrh odsouhlasí, automobilky však mohou mít v dobách krize se zaváděním do reality problém kvůli vysokým finančním nákladům, které jsou s tím spojeny. V dobách krize, jako je ta dnešní, totiž nemají dostatečné množství peněžních prostředků nazbyt.

Evropská komise i některé státy odmítají myšlenku půjčky od EU kvůli nedovolené podpoře, ale najdou se i zastánci návrhů, jako například Francie. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho potřebuje evropský automobilový průmysl podobnou podporu jako v USA, které poskytly automobilkám vládní záruky na úvěry do 25 miliard dolarů.

Podle údajů evropské automobilové asociace ACEA v září klesl počet registrací nových aut v Evropě o 8,2 procenta na 1,304.583 a byl nejnižší pro tento měsíc od roku 1998. Za devět měsíců roku prodej aut v zemích EU bez Malty a Kypru a na Islandu, v Norsku a Švýcarsku klesl o 4,4 procenta.

http://www.nasepenize.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů