Pátek, 26. dubna 2024

Čína přiznala: Ovzduší znečišťujeme stejně jako USA

Čína přiznala: Ovzduší znečišťujeme stejně jako USA
Čínské úřady dnes poprvé oficiálně přiznaly, že Čína vypouští do atmosféry stejné množství skleníkových plynů jako doposud největší světový znečišťovatel ovzduší Spojené státy. Peking se zatím zdráhal o tomto tématu mluvit a za posledních 14 let nezveřejnil žádné údaje o exhalacích plynů.

"Na základě informací, které máme k dispozici, jsou naše celkové emise na stejné úrovni jako emise Spojených států," řekl na tiskové konferenci Sie Čen-chua, místopředseda státní komise pro rozvoj a reformy, která řídí klimatickou politiku Číny, aniž uvedl konkrétní čísla.

Světoví experti soudí, že Čína v exhalacích hlavního skleníkového plynu oxidu uhličitého, uvolňovaného do vzduchu při spalování tuhých paliv, již USA předstihla. Celkové světové emise CO2 dosáhly v loňském roce 8,5 miliardy tun, přičemž jen Spojené státy vypustily do atmosféry 1,6 miliardy tun, připomněla agentura Reuters.

Nová zpráva čínské vlády sice varuje, že "globální vzestup teplot přinese Číně menší úrodu, větší sucha v některých oblastech, zatímco v jiných rozsáhlejší záplavy a tání ledovců", změnu postoje Pekingu k ekologické otázce ale předpokládat nelze.

"Čína bude usilovat o racionální růst poptávky po energiích. Energetickou politiku založenou na těžbě uhlí ale nelze v blízké budoucnosti změnit, takže kontrola emisí skleníkových plynů bude opravdu složitá," píše se ve zprávě.

Hra na slepou ekologickou bábu na náměstí Tchien-an-men.Čína jako rozvojová země nemá podle Kjótského protokolu stanovený cíl omezení emisí skleníkových plynů a Sie zdůraznil, že exhalace počítané na jednoho obyvatele jsou u čínské populace stále podstatně menší než v bohatých zemích - ve srovnání s USA prý pětinové.

Sie také poukázal na to, že pětina čínských emisí pochází z produkce zboží na export, a vyzval odběratelské země, aby za to přijaly jistou zodpovědnost. Podle Sieho by bohaté státy měly přispívat nejméně 0,7 procenta svého hrubého domácího produktu na pomoc chudým zemím v jejich boji s klimatickými změnami.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů