Čtvrtek, 18. dubna 2024

MŽP zahájilo přípravu vyhlášení nové CHKO na dolním toku Moravy a Dyje

MŽP zahájilo přípravu vyhlášení nové CHKO na dolním toku Moravy a Dyje

Ministerstvo životního prostředí pověřilo Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) přípravou návrhu na vyhlášení CHKO Dolní Morava a návrhu plánu péče o toto území. Oba dokumenty by měly být hotové na jaře příštího roku a poté předloženy k diskusi všem dotčeným orgánům samosprávy i vlastníkům půdy.

K vyhlášení lokality na soutoku řek Dyje a Moravy chráněnou krajinnou oblastí se MŽP  rozhodlo proto, že tato oblast představuje největší komplex zachovalých lužních lesů ve střední Evropě. Žije zde řada mimořádně vzácných druhů živočichů (především ptáků a bezobratlých) a unikátních rostlinných společenstev. Jedná se o lokalitu mezinárodního významu zakotvenou rovněž v mezistátních úmluvách a dokumentech. Je to evropsky významná lokalita (EVL) i ptačí oblast soustavy NATURA 2000, biosférická rezervace UNESCO i mokřad mezinárodního významu, zapsaný ve světovém seznamu Ramsarské úmluvy.

Nový návrh zahrnuje oblast vymezenou EVL Soutok-Podluží a EVL Niva Dyje, převážně mimo  Lednicko-Valtický areál. U těchto EVL je nařízením vlády uloženo zajistit ochranu těchto EVL prostřednictvím vyhlášení CHKO. Případné spojení s již existující CHKO Pálava nepředpokládáme, protože se významně liší hlavní předměty ochrany obou území. Zatímco na Pálavě jde především o ochranu vápencových bradel, v budoucí CHKO Dolní Morava půjde o ochranu společenstev luhů v nivě velkých řek.

Na jaře tedy bude moci začít proces projednání obou dokumentů postupem, který požaduje zákon o ochraně přírody a krajiny. Návrhy budou nejdříve oznámeny všem známým vlastníkům pozemků, Jihomoravskému kraji i dotčeným obcím. Následovat bude vypořádání případných připomínek a námitek a jejich zohlednění v návrzích. Dalším krokem je příprava a projednání návrhu nařízení vlády, kterým se vyhlašuje CHKO Dolní Morava a jeho schválení vládou a současné schválení plánu péče o novou CHKO Ministerstvem životního prostředí.

V případě, že proces bude probíhat v zákonem daných lhůtách bez komplikací a navržený způsob péče o novou CHKO bude všemi zúčastněnými přijat, můžeme očekávat vyhlášení CHKO v jarních měsících roku 2010.

Poznámky:

[1] Nařízení vlády č. 132/2005 Sb., kterým se stanoví národní seznam evropsky významných lokalit.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů