Pátek, 19. dubna 2024

I váš starý mobil může být ještě užitečný

I váš starý mobil může být ještě užitečný

Neodhazovat staré mobilní telefony do popelnice nabádá nová kampaň Středočeského kraje a neziskového systému ASEKOL. Sběrná akce, která odstartuje koncem října, v sobě spojuje ochranu životního prostředí s charitativní pomocí slabozrakým spoluobčanům. V osmi středočeských městech obdrží domácnosti návratnou obálku, ve které budou moci odevzdat své staré mobilní telefony k recyklaci, a tím se zároveň zařadit do soutěže o zajímavé ceny. Akce je součástí dlouhodobější kampaně na podporu třídění odpadů ve středních Čechách, která nese již první pozitivní výsledky.

 

Nová kampaň, která si klade za cíl více rozšířit povědomí o možnostech ekologické likvidace starých mobilních telefonů, podpoří kromě ekologického přístupu k elektroodpadu 21. století také Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých. Ta v rámci kampaně obdrží  veřejností zaslané mobily, které budou dosud funkční. „Mobilní telefon je pro nevidomé či slabozraké občany často jedinou komunikační pomůckou v běžném životě i v krizových situacích. Proto by bylo škoda nevyužít přístrojů, které už původním majitelům nepřipadají dostatečně moderní, ale jiným mohou ještě plnohodnotně pomoci ulehčit každodenní život,“ vysvětlil záměry charitativní stránky kampaně Milan Tomík z organizační agentury FI Konsult.

 

Sběr starých mobilních telefonů bude organizován formou návratných obálek, které do svých schránek obdrží na přelomu října a listopadu obyvatelé osmi velkých středočeských měst.  Všichni, kteří se budou chtít akce zúčastnit a pomoci, pak pouze vloží svůj starý mobil do obálky s ochranou bublinkovou výplní a pošlou zpět na uvedenou adresu. Poštovné je pro ně zdarma. Všechny sebrané mobilní telefony se poté budou testovat. Ty funkční budou věnovány na pomoc nevidomým a slabozrakým, ostatní budou rozebrány a jejich komponenty recyklovány či ekologicky zlikvidovány. „V dnešní době už umíme dále upotřebit až osmdesát procent hmotnosti telefonu. Plasty, které tvoří skoro polovinu přístroje, lze zpracovat jako druhotnou surovinu, kovy se pak využijí v hutích,“ uvedl Jan Vrba z kolektivního systému Asekol, který se sběrem a zajištěním recyklace elektrospotřebičů zabívá.

Sběrová akce je naplánována v osmi středočeských městech mezi které patří Kladno, Mladá Boleslav, Příbram, Kolín, Kutná Hora, Mělník a Beroun. „Obešleme přes osmdesát tisíc domácností a doufáme, že se nám vrátí co nejvíce obálek. Ke zvýšení zájmu lidí by také mohla přispět zajímavá soutěž,“ dodal Tomík. Každý, kdo při odesílání starého mobilu vyplní soutěžní kupón, se zařadí do slosování o zajímavé ceny. Za starý může vyhrát nový a funkční přístroj nebo také navigaci GPS, nabíjecí kredit či bezdrátová sluchátka.

 

Kampaň ke třídění odpadu má první výsledky

Odevzdávání starých mobilních telefonů je součástí středočeské kampaně na podporu třídění a recyklace odpadu. Cílem projektu, který dlouhodobě širokou veřejnost oslovuje skrze reklamu, billboardy, upoutávky v regionálních médiích či v prostorách MHD, je především větší informovanost o současném stavu třídění a recyklace, o tom, kolik odpadu člověk vyprodukuje a proč je důležité jej třídit. Lidé se dozvědí, k čemu vytříděný odpad dále slouží, co se z něj vyrábí a jak jej správně třídit.

Posun ve statistikách dokazuje, že podobné osvětové kampaně mají smysl. „Množství vytříděného odpadu ve středočeských obcích vzrostlo mezi roky 2004 a 2007 o více než padesát procent,“ uvedl Vilém Žák, náměstek hejtmana Středočeského kraje a dodal: „Kdybychom tento vytříděný odpad naložili na nákladní vlak, byl by v roce 2004 dlouhý šedesát kilometrů, ale v loňském roce by již dosáhl délky sto deseti kilometrů. Myslím, že se osvěta vyplácí.Každý Středočech v loňském roce vytřídil devětadvacet kilogramů odpadu, z toho téměř 10 kg plastů, čímž se region zařadil na čtvrté místo v kategorii vytříděného plastu na jednoho obyvatele v České republice.

 

Bližší informace ke kampani najdou zájemci na webových stránkách www.venujmobil.cz. K třídění odpadů ve Středočeském kraji jsou informace dostupné na adresách www.stredoceske-odpady.cz a www.stredoceska-kampan.cz.

 

 

Kontakt:

Ing. Milan Tomík

Koordinátor kampaně

mob. 603 530 300

e-mail: info@stredoceska-kampan.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů