Středa, 24. dubna 2024

Čtyři výstavy a přednášky přiblíží architekturu šetrnou k přírodě

Čtyři výstavy a přednášky přiblíží architekturu šetrnou k přírodě

Čtyři výstavy a doprovodný přednáškový cyklus budou v Praze od čtvrtka do poloviny prosince seznamovat zájemce s různými aspekty architektury, která je šetrná k přírodě.

Projekt Zelená architektura pořádá Galerie Jaroslava Fragnera, v jejíchž prostorách se konají dvě výstavy. Další je v blízké Betlémské kapli a poslední v sídle společnosti Zumtobel v Holešovicích, řekli dnes pořadatelé novinářům.
Pro výstavu ve Fragnerově galerii vybral kurátor Petr Kratochvíl 50 českých staveb, pro jejichž autory i klienty bylo vedle hlediska šetrného přístupu k přírodě důležité i kvalitní architektonické řešení. Název výstavy Zelená architektura tak je metaforou dobrého bydlení v souladu s přírodou.
Návštěvníci se mohou přesvědčit, že "zelený" dům nemusí být nutně nudnou stavbou plnou izolace, obalenou solárními panely. Prezentované realizace se vyznačují snahou o symbiózu s krajinou a hledáním využitelných paralel s přírodními tvary a strukturami.
Hledisko udržitelného rozvoje se ve světové architektuře stále výrazněji prosazuje jako důležité kritérium. Podle Kratochvíla se toto povědomí začíná prosazovat také v ČR, o čemž svědčí i třeba vítězství takto koncipovaných staveb v posledních ročnících Grand Prix architektů (Centrum ekologické výchovy Sluňákov ateliéru Projektil nebo nová radlická Centrála ČSOB studia AP ateliér).
Ve Fragnerově galerii se koná i výstava newyorského architekta Mitchella Joachima - ta na rozdíl od zbylých projektů není přehlídkou realizací, ale utopií. Představuje vizi života v budoucnosti ve městě ovládaném dokonalou technikou a ještě dokonalejší přírodou, která je chytře propojena s potřebami civilizace.
Pod názvem Sluneční architektura v Rakousku se v Betlémské kapli uskuteční výstava nízkoenergetických a pasivních domů architektů Georga Reinberga a Martina Treberspurga. Rakousko mělo už v 80. letech velký počet solárních projektů, dnes má v Evropě nejvyšší hustotu pasivních domů. Výstava představuje nejdůležitější projekty těchto dvou architektů a ukazuje způsoby praktického použití ekologických konceptů.
Poslední výstava prezentuje nejúspěšnější projekty z prvního ročníku mezinárodní ceny pro autory vůči přírodě ohleduplných staveb. Společnost Zumtobel ji pořádá ve spolupráci s berlínskou galerií architektury Aedes. Prvním vítězem se v jedné ze dvou kategorií stal stuttgartský ateliér Schlaich Bergmann Solar za projekt kilometr vysoké elektrárny do Austrálie využívající potenciál slunce i větru. Na výstavě jsou čtveřice nejlepších projektů z obou kategorií.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů