Čtvrtek, 28. března 2024

Středočeši odevzdávají vysloužilé mobily

Středočeši odevzdávají vysloužilé mobily

Středočeský kraj a nezisková společnost ASEKOL, která se zabývá organizací sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení, společně připravily sběrovou akci zaměřenou na nepoužívané mobilní telefony. Cílem pilotní kampaně, která začala 27. října a potrvá do 15. listopadu, je podpořit sběr a recyklaci mobilních telefonů. Všechny doručené mobily budou otestovány a ty funkční budou bezplatně předány Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS). Pokud se projekt osvědčí, bude rozšířen do celé republiky.

Lidé, kteří se akce budou chtít zúčastnit, vloží nepotřebný telefon do obálky a odešlou do společnosti ASEKOL. Funkční mobily budou věnovány organizaci nevidomých SONS a nefunkční rozebrány a recyklovány. Využije se až 80 % hmotnosti telefonu. Účastníci tedy nejen podpoří nevidomé, ale navíc ušetří přírodní zdroje a přispějí k ochraně životního prostředí. „Každý bude také automaticky zařazen do soutěže o dva mobily se sadou hands-free, osm předplacených telefonických karet v hodnotě 1000 Kč, dvě GPS navigace a pět bezdrátových sluchátek bluetooth. Pokud by někdo chtěl poslat mobilů více, může si objednat další obálku na www.venujmobil.cz,“ říká Jan Vrba z organizátorské společnosti ASEKOL.

Sběrová akce probíhá na základě jednoduchého principu. ASEKOL ve spolupráci se Středočeským krajem v pondělí 27. října rozeslal předplacené bublinkové obálky do téměř 90 000 domácností v sedmi městech Středočeského kraje. Konkrétně se jedná o Kladno, Beroun, Mladou Boleslav, Příbram, Kolín, Kutnou Horu a Mělník. Kampaň zasáhne přibližně 200 000 občanů. Projekt bude oficiálně ukončen 15. listopadu, 20. a 21. listopadu proběhne losování a 2. prosince budou slavnostně předány ceny.

Podle letošního výzkumu, který si spolu s dalšími společnostmi nechal ASEKOL zpracovat, je mobilní telefon nejčastěji vyřazovaným druhem elektrozařízení. Ročně se ho zbaví každý čtvrtý Čech. K recyklaci se však dostane pouze ani ne každý pátý z nich. „Z našeho výzkumu vyplývá, že dvě třetiny občanů mění mobilní telefon kvůli modernizaci a ne kvůli poruše. Většina vyřazených přístrojů je tedy stále funkčních a v domácnostech leží ladem „na horší časy“, přičemž téměř žádný z nich už nebude nikdy použit. Rádi bychom za pomoci občanů tyto mobily zdarma poskytli organizaci nevidomých SONS, pro jejíž členy budou žádaným přínosem,“ vysvětluje pohnutky projektu Jan Vrba.

Loni bylo podle odhadů ABI Research celosvětově prodáno 1,2 miliardy mobilů, přičemž 60 % z nich nahradilo staré přístroje. Letos má počet prodaných přístrojů stoupnout až na 2 miliardy. Počet vysloužilých mobilů tedy bude neustále narůstat. Jen v českých domácnostech se nachází zhruba 5 až 8 milionů nepoužívaných mobilů. „Mobilní telefon obsahuje řadu využitelných látek, například zlato. Zatímco těžba jednoho gramu zlata generuje téměř tři tuny odpadu, stejné množství lze získat recyklací pouhých 29 mobilů. Proč nákladně dolovat hluboko v zemi, když můžeme potřebné látky získat daleko lehčí cestou?“ uzavírá řečnickou otázkou Vrba.

Společnost ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí ČR jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2960 městy a obcemi a 1270 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS) je občanské sdružení s celostátní působností, které vzniklo 16. 6. 1996 sloučením obou do té doby celostátně působících občanských sdružení občanů s těžkým zrakovým postižením – České unie nevidomých a slabozrakých a Společnosti nevidomých a slabozrakých v ČR. Své pobočky a odborná střediska má v převážné většině okresů ČR a sdružuje přes 10 000 členů. Posláním SONS je sdružovat a hájit zájmy nevidomých a jinak těžce zrakově postižených občanů a poskytovat konkrétní služby vedoucí k integraci takto postižených občanů do společnosti.

Kontakty

Ondřej Tesař, AMI Communications, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 234 124 112, 602 698 854, tiskové středisko press.amic.cz

Hana Ansorgová, ASEKOL, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 261 303 266, www.asekol.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů