Čtvrtek, 18. dubna 2024

Golfové hřiště rozdělilo Skoty

Golfové hřiště rozdělilo Skoty
První ministr Alex Salmond jásá, opozice zuří. Skotsko je rozděleno v názoru na budoucí golfové hřiště. Postaví ho americký magnát Donald Trump za miliardu liber a prý tím zničí vzácný ekosystém písečných dun v hrabství Aberdeenshire. "Fakt, že projekt byl schválen v plném rozsahu, ukazuje na nehorázné pohrdání zákonnou ochranou těchto dun," zabouřil pro BBC News představitel zelených Patrick Harvie.

Plán nezahrnuje jen osmnáctijamkové hřiště, nad nímž by pravděpodobně došlo ke kompromisu. Součástí projektu je také luxusní hotel se 450 pokoji, 950 rekreačních domků, 36 golfových vil a 500 domů vyšší kategorie. To už je byznys, jaký se stane trnem v oku skoro automaticky. Dvaašedesátiletý Trump, v jehož portfoliu tvoří významnou část reality, přitom tvrdí, že lokalitu vybral, aby se přihlásil ke svým skotským kořenům. "Věřím, že občané Skotska budou konečnou podobou nesmírně nadšeni," uvedl v komentáři nad vládním rozhodnutím.

Salmond ho podpořil klasickými argumenty o vzniku šesti tisíc nových pracovních míst a rozvojem turismu v kraji severně od hlavního města Aberdeenu. Šéfka Rady správní oblasti Anne Robertsonová vyjádřila souhlas: "Jsem pevně přesvědčena, že rozvoj tohoto typu bude pro oblast znamenat neopominutelný přínos."

Trump ve svém prohlášení slíbil, že vytvoří něco, nač budou místní obyvatelé hrdi po několik generací. "Vybudujeme nejlepší golfové hřiště na světě," dodal.

Proti proklamované podpoře ze strany řady místních podnikatelů a firem zůstávají odpůrci projektu shodní jak ve svém přesvědčení, že jde o škodlivou věc, tak i v tom, jak silné výrazy v komentářích volí. "Myslím, že je to odsouzeníhodný verdikt," řekl Rob Ashlin ze skupiny pro udržitelný rozvoj Aberdeenshiru. Poukazuje na to, že Trump Organisation postaví tolik nových budov, že to odporuje dosavadní politice Rady, vedené Robertsonovou. Naznačuje, že žádný místní podnikatel by se do takového projektu sice nemohl pustit, ale ani v souhrnu několika by takový demografický zásah nebyl domácím firmám schválen.

Názorová linie odděluje politiky, lokální i na vyšších úrovních, a odborníky na životní prostředí či aktivisty. Ti nad kladným stanoviskem skotské vlády hovoří o překvapení a zklamání. "Je to špatné pro Aberdeen i pro Skotsko. Projekt bude mít za následek zničení systému dun s jejich vzácnými zvířecími druhy," uvedl Aedan Smith z organizace na ochranu ptáků, k níž se přidala i společnost Skotský národní odkaz. S nesouhlasem přispěchal dokonce i jeden z aberdeenských radních Martin Ford: "Je to velice špatný precedens."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů