Čtvrtek, 28. března 2024

Martin Bursík: Vítězství Baracka Obamy je velkou nadějí pro světové životní prostředí

Martin Bursík: Vítězství Baracka Obamy je velkou nadějí pro světové životní prostředí

Za velkou naději pro světové životní prostředí označil vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík zvolení Baracka Obamy 44. prezidentem Spojených států amerických. „Zprávu o Obamově vítězství jsem přijal s velkou radostí. Je nepochybné, že americký prezident je jedním z nejvýznamnějších světových státníků. Program Baracka Obamy dává velkou naději nejen americkým občanům, ale celému světu. Vítám USA na palubě mezi země, které spolu S Evropskou unií usilují o zásadní opatření na ochranu klimatu na Zemi,“ říká Martin Bursík.

Barack Obama s budoucím viceprezidentem USA Joe Bidenem přislíbili v příštích deseti letech investovat 150 miliard dolarů do čisté energie a vytvořit tak nejméně pět milionů nových pracovních míst v tomto perspektivním sektoru. Zároveň přislíbili investice do úspor, které by v následující dekádě měly ušetřit tolik ropy, kolik ji dnes USA dováží ze Středního Východu a Venezuely dohromady. Obama také chce výrazně ekologizovat americký vozový park – do roku 2015 by měl po amerických silnicích jezdit nejméně milion hybridních automobilů, které lze dobíjet ze sítě. Do roku 2012 by mělo 10 % energie v USA pocházet z obnovitelných energetických zdrojů, do roku 2025 by tento podíl měl stoupnout na 25 %. Americké skleníkové emise chce Barack Obama snížit do roku 2050 o 80 %.

„Pro Evropu je to dobrá zpráva, protože v Baracku Obamovi získává silného partnera v mezinárodních klimatických jednáních. Na druhou stranu je to pro EU i evropský byznys velká výzva, protože USA dnes daly jasně najevo, že se chtějí stát lídrem v nových technologiích a nízkouhlíkové ekonomice,“ říká Martin Bursík.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů