Čtvrtek, 28. března 2024

Šéf Arceloru v Havířově vysvětloval, co dělá pro lepší ovzduší

Šéf Arceloru v Havířově vysvětloval, co dělá pro lepší ovzduší

Bouřlivou atmosféru mělo dnešní jednání havířovských zastupitelů. Na jejich zasedání totiž přišel generální ředitel ArceloruMittal Sanjay Sammadar. Dostal se do ostré palby otázek ohledně životního prostředí. Lidé si stěžují na vysoké koncentrace prachu v ovzduší a žádají, aby hutní gigant situaci okamžitě řešil. 

Šéf podniku hned na začátku dvouhodinové diskuse připustil, že lidé vnímají jeho společnost stále kritičtěji. "Tato návštěva je pro nás příležitost být k vám blíže. Důvodem je to, že jsme nenaplnili vaše očekávání," řekl.

Indický manažer Arceloru pak dlouze vysvětloval, co vše dělají nebo mají v plánu udělat pro snížení emisí, prachu a třeba i hlučnosti jejich podniku.

Zastupitelé si i tak otázky přímo na tělo neodpustili: "Opatření, o kterých jste hovořil - jako, že čistíte cesty v podniku, že jste snížili hluk, že jste začali plachtovat auta, která převážejí strusku, jsou naprosto běžnými záležitostmi. Hovořit o tom, že vysadíte 1111 stromů, je spíš chlácholení veřejnosti."

Šéf největší huti v Česku lidem slíbil, že už v roce 2011 bude ve vzduchu méně prachu. "Bezpochyby tou největší akcí bude odprášení aglomerací. Jedná se o investici za 1,6 miliardy korun, kterou dosáhneme snížení prachu až o 70 procent," řekl Sanjay Sammadar.

Havířovská radnice zadala u Státního zdravotního ústavu další odbornou studii ohledně znečištění ovzduší. Experti na ní začnou pracovat už teď v listopadu a budou měřit, který podnik do vzduchu vypouští nejvíce škodlivých látek.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů