Středa, 24. dubna 2024

Zelenější pneumatiky

Zelenější pneumatiky
Evropská komise si nechala zpracovat průzkum, podle nějž se na spotřebě auta podílejí 20 procenty pneumatiky. Celá řada výzkumných institucí se proto snaží o vylepšení jejich vlastností, aby se při zachování dostatečné přilnavosti snížil valivý odpor. Významnou měrou k tomu může přispět i složení směsi, z níž se pneumatiky vyrábějí.
Největší světový výrobce syntetického kaučuku, společnost Lanxness, věnoval několik let výzkumu a výsledkem je směs s nanočásticemi, které jsou doplněné speciálně upraveným oxidem křemičitým a dalšími přídavnými látkami. Její vlastnosti jsou výjimečné.
Kdyby byla všechny auta v Evropě opatřena pneumatikami z této směsi, mohlo by to ušetřit šest miliard litrů motorové nafty a jeden a půl miliardy litrů benzinu. Do evropského ovzduší by se dostalo o patnáct milionů tun oxidu uhličitého méně. Cena je však výrazně vyšší proti běžným směsím. Firma Lanxness ji zdůvodňuje zvýšenými výrobními náklady i náklady na výzkum.
Cestou ke snížení nákladů může být otevření nového výzkumného centra Lanxnessu v čínském městě Čching-tao. V tomto městě se nachází více než polovina všech čínských výrobců kaučuku a tamní Technická univerzita vychovává gumárenské inženýry s nižšími finančními nároky než Evropané.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů